Kassa

ProRail vreest storingen door dataverkeer

  •  
07-09-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
trein_spoor_rails_13.jpg
ProRail begint een rechtszaak tegen het Agentschap Telecom wegens een veiling van mobiele datafrequenties. De spoorbeheerder vreest dat met de veiling het communicatienetwerk voor de treinen in gevaar komt. Een woordvoerder van ProRail bevestigde vrijdag een bericht hierover in de Volkskrant.
Volgens ProRail is bij de veiling, die in oktober begint, niet vooraf geregeld dat het vermogen van de zendmasten van aanbieders van mobiele telefonie (onder meer smartphones) binnen de perken blijft. Een te groot vermogen leidt tot storing van het netwerk van de treinen en dat wil ProRail voorkomen.
Het eigen netwerk van ProRail (GSM-R genaamd) is volgens de woordvoerder even cruciaal als rails en bovenleiding. ,,Als het contact tussen machinist en verkeersleiding gestoord raakt, komen treinen stil te staan.'' Ook de elektronische reizigersinformatie op de stations is ervan afhankelijk.
ProRail denkt dat de telecombedrijven, die voor de frequenties veel geld betalen, geen zin hebben om achteraf nog eens afspraken te maken met de spoorbeheerder. ProRail eist bij de rechtbank in Rotterdam dat de veiling wordt opgeschort of dat vooraf de zaak goed wordt geregeld.
Het Agentschap Telecom wilde niet reageren nu de zaak onder de rechter komt. ANP

Meer over:

prorail, ns, trein, diginieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!