Kassa

ProRail: van Eindhoven groot treinknooppunt maken

23-09-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Spoor rails 930x520
Eindhoven CS wordt een groot internationaal treinknooppunt. Maar voor het zover er is moet er veel geld worden vrijgemaakt, stelt ProRail. Een woordvoerder van de spoorbeheerder bevestigt berichtgeving van de Telegraaf hierover. "Het gaat om hele forse investeringen, gigantische bedragen", aldus de woordvoerder.
De Brabantse stad is volgens ProRail een essentieel onderdeel van het nationale spoornetwerk. Met de komst van een directe verbinding tussen Eindhoven en Düsseldorf komt daar een internationaal netwerk bij, geeft de spoorbeheerder aan. Eindhoven Brainport is naast de Rotterdamse haven en Schiphol inmiddels de derde ‘mainport’ van Nederland, stelt ProRail.

Meer verbindingen

ProRail denkt dat er nog veel meer verbindingen in de toekomst over of via Eindhoven gaan lopen. "Verbindingen die nu eigenlijk niet meer passen omdat het spoor rond de Brabantse stad nu al aan zijn maximale capaciteit zit", stelt de spoorbeheerder. Zo zijn er plannen in de regio voor verbindingen met Antwerpen, Aken en een tweede intercity naar Düsseldorf. De komende jaren worden in de regio Eindhoven ook nog eens 62.000 extra woningen gebouwd en zullen er 30.000 arbeidsplaatsen bijkomen, aldus de spoorbeheerder.
Om te voorkomen dat de boel vastloopt, moeten er maatregelen worden genomen. Welke maatregelen nodig zijn, wordt nog onderzocht, vertelt de woordvoerder. Opties zijn bijvoorbeeld uitbreiding van het spoor, perrons en andere stations rondom Eindhoven. "Uiteindelijk gaat het om ontzettend veel geld en daar komen het ministerie en de rijksoverheid om de hoek kijken. Daar moeten financieel knopen worden doorgehakt." ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!