Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

ProRail komt met stroom voor auto

09-12-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
groene-auto.jpg
Spoorbeheerder ProRail denkt in de toekomst een bijdrage te kunnen leveren aan elektrisch rijden per auto. Stroom van het spoor zou dan afgetapt kunnen worden naar de snelweg, waar automobilisten snoerloos, via de techniek van inductie, de stroom kunnen tanken.
Topman Bert Klerk heeft die gedachte ontvouwd in een interview met dagblad De Telegraaf. Hij wil graag met alle betrokkenen, zoals NS, gemeenten en beheerders van elektriciteitsnetten, om de tafel gaan om het idee uit te werken.
De beheerders van de elektriciteitsnetten hebben een stichting opgericht om elektrisch rijden in een auto te bevorderen. De netbeheerders zien de techniek van inductie nog als toekomstmuziek. Zij zijn bezig met het plaatsen van 10.000 oplaadpunten in Nederland, waar de auto kan worden bijgetankt met een snoer.
Bij inductie wordt in of op het wegdek een oplaadpunt aangebracht, maar in het draadloze traject van wegdek naar accu gaat nog veel stroom verloren. Met dit systeem worden proeven genomen in Zuid-Korea en Duitsland. Zo wordt eraan gedacht om auto's door de vering te laten zakken om ze dichter bij het stroomleverende wegdek te brengen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!