Kassa

ProRail houdt reizigers in de gaten

07-03-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
trein-binnenkant_10.jpg
ProRail gaat de reizigersstromen op station Groningen acht weken lang op een heel innovatieve manier in de gaten houden. Aan de hand van de signalen die mobieltjes en tablets afgeven, wil de spoorbeheerder achterhalen wat de meest gebruikte looproutes van reizigers zijn. Die informatie wordt vervolgens gebruikt bij de plannen om het station op te knappen.
Zending uniek nummer
Dat maakte ProRail donderdag bekend. Mobiele telefoons en bijvoorbeeld tablets die contact maken met internet via wifi en bluetooth zenden constant automatisch een uniek nummer uit, legt de spoorbeheerder uit. Speciale kastjes op het station pikken die nummers op, anonimiseren ze en slaan ze dan op.
Er worden ook een paar infraroodmeters opgehangen. Daarmee kan op drukke plekken in het station geteld worden hoeveel mensen er voorbij lopen.
Alternatief
Het is voor het eerst dat ProRail op zo'n grote schaal op een treinstation gebruikmaakt van deze technieken. Eerder werd al ervaring opgedaan op de stations van Utrecht en Amsterdam. Het alternatief is een telling met de hand en dat is minder nauwkeurig, aldus ProRail. ANP 

Meer over:

prorail, diginieuws, wifi
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!