Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

ProRail: het spoor is bijna vol

20-08-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ns trein 930 x 520
Het meer dan 7300 kilometer treinspoor is nagenoeg vol. Spoor erbij leggen heeft weinig zin, want daar is ook bijna geen ruimte voor. Dat stelt spoorbeheerder ProRail. Het wordt al met al steeds voller op het spoor. Treinen rijden steeds meer en steeds sneller om de groei van het aantal reizigers aan te kunnen. ProRail verdeelt de spoorcapaciteit onder alle vervoerders en kwam maandag met de verdeling voor 2019.
Volgend jaar maken de treinen in 2,2 miljoen reizen naar verwachting een recordaantal van ruim 165 miljoen treinkilometers. Ter vergelijking: dit waren er in 2004 129 miljoen. Voor volgend jaar staan er ook 8 procent meer goederentreinen ingepland dan dit jaar. Wel zijn er iets minder werkzaamheden voorzien.

'Hele kluif'

Dit weekend liet NS-topman Roger van Boxtel ook weten dat ,,we tegen de grenzen van het systeem" aan lopen. Volgens hem wordt het nog een hele kluif om het huidige prestatieniveau vast te houden. ,,Elk jaar kiezen meer mensen voor de trein. Daar zijn we blij mee. Tegelijk vergroot dat de kans op drukte en vertraging, ondanks alle maatregelen die we hier samen met onze partners tegen nemen.”
Overigens is ProRail van plan om vanaf 2020 de dienstregeling te plannen in tienden van minuten. Nu gebeurt dat nog in afgeronde minuten. De spoorbeheerder verwacht dat de trein vanaf dat jaar 'nog meer' op tijd rijdt.
Verder zal de ICE naar Duitsland binnen ons land sneller kunnen rijden. Dat levert tussen Amsterdam en Utrecht drie minuten tijdwinst op. Reizigersvervoerder Qbuzz is nieuw op het spoor. Die gaat rijden op de MerwedeLinge-lijn, in plaats van Arriva. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

m.swinkels
m.swinkels20 aug. 2018 - 17:13

In de ons omringende landen Duitsland en Belgie en in Oostenrijk - Zwitserland en Italie hebben ze hier totaal geen last van. RA RA hoe kan dit toch.

simon55
simon5520 aug. 2018 - 16:13

Dan gaan we toch gewoon weer met de auto

mohammed12
mohammed1220 aug. 2018 - 11:37

Nederland is vol.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!