Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Proef met rolstoellift in trein'

06-11-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
trein_bewegend_70.jpg
De Nederlandse Spoorwegen (NS) laten mogelijk een rolstoellift inbouwen in een trein om te kijken of gehandicapten daarmee makkelijk zelfstandig naar binnen kunnen. Nu moeten ze van tevoren om assistentie vragen, zodat er een verhoging wordt geregeld. Maar dat is vaak omslachtig en op veel stations is die service niet beschikbaar.
Testen
De SP dringt er daarom al lange tijd bij staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) op aan een lift in een treinstel van een dubbeldekker in te bouwen om deze oplossing te testen. Mansveld wil dat best, zei ze in een overleg met de Tweede Kamer.
Toegestaan
Maar dan moet wel duidelijk zijn of een proef waarbij een reiziger de lift zelf bedient, is toegestaan binnen de Nederlandse en Europese regels. Dat gaat ze samen met de NS bekijken. Begin volgend jaar laat ze de uitkomst daarvan weten.
In elke trein één lift
SP-Tweede Kamerlid Farshad Bashir is blij met de toezegging van Mansveld. Wat hem betreft komt er uiteindelijk in elke trein één lift voor reizigers in een rolstoel. In landen waar al zulke liften zijn, worden die volgens Bashir gewoon door reizigers zelf bediend. Dat wil hij het liefste ook in Nederland. Zit dat er niet in, dan zou het nog een optie zijn om de conducteur of de machinist de lift te laten bedienen.
Kosten terugverdienen
De NS zal de kosten van de inbouw van liften volgens Bashir terugverdienen, onder meer omdat gehandicapten dan veel vaker met de trein zullen gaan. ANP

Meer over:

ns, lift, trein, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!