Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Proef met meer mensen in bioscopen, theaters en stadions

13-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
bioscoop cinema 1127

Volgend jaar mogen bij een aantal bioscopen, theaters en stadions als proef weer meer mensen komen om te kijken hoe dit gaat. Hiervoor heeft het kabinet groen licht gegeven, meldt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken). Concerten en festivals mogen nog niet proefdraaien.

Staatssecretaris Keijzer is erg blij met de proef, "maar we moeten wel kijken naar het niveau van besmettingen. We willen voorkomen dat het misgaat." De proeven mogen alleen in de regio's waar op dat moment het risiconiveau 'waakzaam' geldt. In die regio's is dan het aantal dagelijkse nieuwe besmettingen laag, houden mensen zich aan de regels, werkt het bron- en contactonderzoek goed en kan de zorg het aan. Wanneer de proef ingaat, is nog onbekend.

PCR-test voor bezoekers proefevenementen

Eerder werd gesproken over sneltest bij de deur van evenementen, maar zover is het volgens Keijzer nog niet, aangezien het nog niet mogelijk is om mensen zonder klachten met zo'n sneltest goed te kunnen testen. De bezoekers van de proefevenementen zullen wel een PCR-test ondergaan.

Opzet proefevenementen

De groep die verantwoordelijk is voor de experimenten begrijpt over het algemeen de keuze van het parlement om niet alle proeven goed te keuren. "Natuurlijk hadden wij het liefst morgen gestart met deze pilot-events, maar we zien ook wat er aan de hand is", zegt voorzitter Marcel Elbertse van de stuurgroep. Hij benadrukt dat het publiek wat de branche betreft alleen uit negatief geteste personen bestaat, die ook nog eens worden gevraagd zeker twee weken na het evenement geen contact te hebben met kwetsbare groepen, zoals ouderen of mensen met longproblemen. "Gelukkig heeft het kabinet waardering voor die opzet en aanpak en hebben ze aangegeven dat er groen licht komt, zodra de situatie verbeterd is."

De proefevenementen worden 'Back to Live' genoemd door de evenementenbranche, omdat ze de sector weer leven in moeten blazen. In het Beatrix Theater Utrecht wordt waarschijnlijk geëxperimenteerd met zowel een voorstelling als een zakelijk congres. De sector werkt ook samen met Ziggo Dome, Mojo, de voetbalbond KNVB en de clubs Almere City en N.E.C. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!