Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Proef met mediation naast strafrecht

13-11-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
hand_schudden_08.jpg
Zes rechtbanken zijn woensdag begonnen met een uitgebreide proef met mediation naast strafrecht. In 400 strafzaken zal aan dader en slachtoffer worden gevraagd of zij met elkaar in gesprek willen, onder leiding van een mediator (bemiddelaar). Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie gaf het startschot voor de pilot.
Andere sectoren
De inzet van mediators is al goed gebruik in andere sectoren van de rechtspraak. Proeven met bemiddeling in het strafrecht kregen geen vervolg, totdat Openbaar Ministerie en rechtbank in Amsterdam een succesvolle proef hielden. Die leverde 26 mediations op. Amsterdam was ,,heel tevreden met dat resultaat'', zegt rechter Anne Martien van der Does, die de nieuwe pilots coördineert.
Alle misdrijven komen in aanmerking
In principe komen alle misdrijven voor mediation in aanmerking. Van der Does: ,,Daders moeten erkennen wat er is gebeurd en slachtoffers moeten vragen hebben, dat zijn de voornaamste voorwaarden. Het ligt niet voor de hand dat je vlak na de moord op je kind met de dader wilt praten. Maar bij minder ernstige zaken kan het helend werken, zeker als de betrokkenen elkaar in de toekomst weer tegen kunnen komen. Door af te spreken hoe ze voortaan met elkaar omgaan, voorkomen ze dat het opnieuw misgaat.''
Naast Amsterdam doen de rechtbanken Rotterdam, Den Haag, Noord-Holland, Oost-Brabant en Zeeland-West-Brabant aan de pilot mee. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!