Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Productie polycarbonaat babyflesjes vanaf 1 maart 2011 verboden

07-03-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
111 keer bekeken
  •  
melkfles.jpg
De Europese Commissie verbiedt vanaf 1 maart de productie van polycarbonaat babyflesjes met Bisfenol A (BPA). BPA is een chemische stof die gebruikt wordt bij de productie van de kunststof polycarbonaat. Producten die van deze kunststof zijn gemaakt, zoals babyflesjes, kunnen sporen bevatten van BPA. Het is dan denkbaar dat geringe hoeveelheden BPA aan babyvoeding worden afgegeven wanneer het babyflesje wordt verhit. BPA heeft mogelijk effect op de groei en ontwikkeling van het zenuwstelsel. De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) heeft in Nederland nooit afgifte van BPA uit babyflesjes aan kunnen tonen.
Voorzorgsmaatregel
De maatregel om de productie van polycarbonaat babyflesjes te verbieden is een voorzorgsmaatregel die volgt op een advies van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA). De EFSA constateert dat de mogelijkheid om BPA uit te scheiden bij baby’s nog niet volledig is ontwikkeld. Ook bestaat er onzekerheid of BPA effecten heeft op de groei en ontwikkeling van het zenuwstelsel. Omdat flesvoeding vaak de enige voedingbron is voor baby’s, zijn volgens de EFSA meer gegevens nodig die deze onzekerheid verder kunnen verkleinen. De Europese Commissie heeft besloten de productie van polycarbonaat babyflesjes vanaf 1 maart 2011 te verbieden en vanaf 1 juni 2011 mogen ze ook niet meer worden verkocht. De industrie is in Europa al bezig om babyflesjes van een vervangend materiaal te produceren en de polycarbonaat babyflesjes uit de schappen te halen. Deze actie is naar verwachting medio 2011 voltooid.
Wat doet de nVWA
De nVWA ziet erop toe dat het import- en handelsverbod nageleefd wordt. De nVWA heeft regelmatig onderzoek gedaan naar de afgifte van BPA uit nieuwe en gebruikte plastic babyflesjes. Met de uiterst gevoelige methode waarmee de nVWA het onderzoek uitvoert, is geen afgifte gemeten van BPA uit flesjes die in Nederland te koop zijn. De nVWA constateert daarom dat, hoewel de stof in het plastic aanwezig is, baby’s tijdens het gebruik niet aan BPA worden blootgesteld. De polycarbonaat babyflesjes die nu in gebruik of in de handel zijn, kunnen dus veilig worden gebruikt.
Wat kunnen consumenten doen
Consumenten die een babyflesje willen dat niet van polycarbonaat is gemaakt, kunnen een glazen flesje of een flesje van de kunststof polyethersulfon (PES) of polypropyleen (PP) aanschaffen. Een flesje gemaakt van polycarbonaat is te herkennen aan de afkorting PC aan de onderzijde. Flesjes met de afkorting PES of PP aan de onderzijde bevatten geen Bisfenol A.
Bron: VWA
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!