Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Productie landbouw krimpt met 3 procent door coronacrisis

11-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Landbouw, mais (930x520)

Door de coronapandemie krimpt de productie in de Nederlandse landbouw dit jaar met 3 procent, verwachten economen van ING. De economen rekenen erop dat dit zich volgend jaar enigszins herstelt. Voor verschillende boeren en tuinders pakt de crisis wel verschillend uit. Melkveehouders lijden onder lage melkprijzen, terwijl de export van sierteelt volgens de bank snel is hersteld.

In 2019 voerden agrariërs hun productie nog met 1 procent op. Na crisisjaar 2020 verwacht ING dat de landbouw ditzelfde groeitempo weet op te pakken. De economen wijzen erop dat de agrarische sector door de lockdown minder hard is geraakt dan andere sectoren.

Melkboeren hard getroffen door coronacrisis

Onder veehouders zijn vooral melkboeren getroffen door de crisis. Doordat de vraag naar zuivel vanuit de horeca en cateraars wegviel, hadden ze de afgelopen zes maanden te maken met aanzienlijk lagere prijzen dan het gemiddelde van de voorbije jaren. In combinatie met duurder voer zorgde dit tot voor 20 procent minder rendement tot en met mei. De uitwerking van dreigende handelsconflicten houdt de melkprijzen volgens ING nog langer laag.

Aardappelboeren konden geoogde fritesaardappelen niet kwijt

Ook aardappelboeren hadden veel last van gesloten restaurants, waardoor veel geoogste fritesaardappelen niet konden worden verkocht. Doordat eetgelegenheden nog altijd minder gasten kunnen verwelkomen, blijft de vraag ook de komende tijd nog laag vanuit de horeca.

Varkensboeren konden biggen niet kwijt

Varkenshouders hadden ook te maken met grote tegenslag, onder andere doordat de Chinese afzetmarkt op slot ging voor Duitse en Nederlandse slachterijen waar corona was uitgebroken. Boeren konden hierdoor hun biggen niet kwijt. Voor varkenshouders verwacht ING wel weer snel stijgende prijzen, omdat China deels weer open gaat en de vraag naar varkensvlees daar groot is.

In glastuinbouw bleven gevolgen corona beperkt

In de glastuinbouw zijn de gevolgen voor de groenten- en fruitsector beperkt gebleven, aldus ING. Dat kwam mede doordat de lockdown mensen ertoe aanzette vaker zelf te koken en bewuster te gaan eten. De sierteelt zette een opmerkelijk herstel in nadat de grenzen weer open gingen voor export. ING plaatst daar wel een kanttekening bij, want als de economische crisis uitmond in hogere werkloosheid zullen minder mensen zich de luxe van een bloem of plant kunnen permitteren. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!