Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Producenten smart watches voldoen niet aan Europese privacynorm

24 sep 2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
activity tracker smart watch activiteitenteller

Fabrikanten van zogeheten 'smart watches', slimme horloges en polsbandjes, voldoen niet aan de privacyregels van Europese toezichthouders. De slimme apparaten houden informatie bij over slaappatronen, stress, hartslag, vetpercentage of het zuurstofgehalte in het bloed. Consumenten die willen weten wat er met die informatie gebeurt, raken verstrikt in lange en complexe juridische teksten, waarin verplichte informatie vaak ontbreekt, meldt het FD.

Het FD onderzocht het privacybeleid van acht fabrikanten. Het stelt dat de bescherming van deze gevoelige data steeds urgenter wordt, omdat de apparaten steeds meer registreren. Het gaat niet meer enkel om de simpele 'stappentellers' die het eerst waren. Fabrikanten en appmakers van dergelijke slimme horloges willen de apparaten ook inzetten om coronabesmettingen te voorspellen of om te helpen bij het afstand houden.

Fabrikanten stellen te voldoen aan privacywet

Fabrikanten zijn het niet eens met de conclusies van het FD. Ze stellen te voldoen aan de privacywet. Toch heeft de Finse fabrikant Polar, na vragen van de krant, zijn informatie voor gebruikers aangepast. Polar publiceert nu als enige alle namen van dienstverleners die toegang hebben tot data van zijn gebruikers. Daaronder is bijvoorbeeld een Europees datacentrum van Amazon. Polar benadrukt dat het geen data verkoopt.

Bron: FD

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar