Kassa

Problemen van jongeren in de bijstand onder de loep

20-12-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
155 keer bekeken
  •  
jongeren angststoornis depressie 1127

Volgens de Nationale Ombudsman hebben jongeren tot 21 jaar die in de bijstand zitten, een grotere kans op financiële problemen en dakloosheid. De ombudsman start daarom een onderzoek naar waar deze groep jongeren tegenaan loopt en wat gemeenten doen voor steun. 

Onderhoudsplicht is niet altijd de praktijk

Volgens de wet hebben ouders een onderhoudsplicht voor kinderen tot 21 jaar. Daarop is ook de regelgeving gebaseerd over waarom die jongeren slechts 250 euro bijstand krijgen. De overheid gaat er namelijk vanuit dat de ouders bijdragen. In de praktijk gebeurt dat echt niet altijd. De regels van de overheid sluiten daarmee niet altijd goed aan op de situatie waarin de bijstandsgerechtigde jongeren verkeren, aldus de ombudsman. 

Deel van groter onderzoek

Daarom wordt een onderzoek ingesteld om te kijken wat het effect is van de huidige regels en het beleid op de jongeren. Daarmee vormt het onderzoek het tweede deel van een groter onderzoek naar sociale minima. 

Uitkomsten halverwege 2022

In juni is al een onderzoek gestart naar statushouders en volgend jaar start het laatste onderzoek; dat richt zich op jonggehandicapten. De uitkomsten van het onderzoek naar bijstandsgerechtigde jongeren worden halverwege aankomend jaar verwacht. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!