Het consumentenplatform van BNNVARA. In september is Kassa weer terug op tv!
Problemen door massale overstap groene stroom
05-01-2008
•
leestijd 2 minuten
•
Groene stroom is niet duurder dan grijze, beweert Eneco in een tv-spotje. Als dat zo is, waarom schakelen die energiebedrijven ons niet allemaal om naar groene energie, in plaats van te wachten tot we er om vragen...
Wat is groene stroom?
2,4 miljoen huishoudens hebben op dit moment groene stroom. Dat is ruim een derde van alle huishoudens. Maar wat is het nou eigenlijk, groene stroom? Voor het opwekken van gewone, grijze stroom worden fossiele energiebronnen gebruikt. Daarbij komen schadelijke stoffen als CO2 vrij.
Groene stroom wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen als water, zon, wind en biomassa. De productie ervan is minder belastend voor het milieu en deze bronnen raken ook nooit uitgeput. De stroom is dus niet anders, maar de manier waarop het wordt opgewekt wel.
Een mix van grijs en groen
Grijze en groene stroom komen samen op hetzelfde elektriciteitsnet en die ‘mix’ komt uiteindelijk in de huizen terecht. Ook de groene stroom klanten, krijgen dus deze mix. Maar hoe meer mensen groene stroom bestellen, hoe meer er op het elektriciteitsnet terechtkomt en des te ‘groener’ de cocktail wordt.
Het opwekken van groene stroom is duurder dan dat van grijze, maar door subsidies kan de stroom voor ongeveer dezelfde prijs worden verkocht. Als we massaal zouden overstappen of overgezet zouden worden op groene stroom, dan zouden we óf veel meer moeten betalen, óf de overheid zou veel meer moeten bijspringen.
Ander probleem: de productiecapaciteit is veel te klein
In 2006 was 14,4% van alle gebruikte elektriciteit groen. 6,5% werd in Nederland opgewekt, de rest werd aangekocht uit het buitenland. De meeste Nederlandse groene stroom is afkomstig van windenergie en biomassa, maar er is nog niet genoeg om aan de vraag te voldoen. Daarom wordt driftig gezocht naar alternatieven voor de toekomst. Zo maakt Essent reclame voor energie uit koffiebonenschillen en ook andere energiebedrijven laten graag hun groene hart zien.
In vergelijking met het buitenland doen we het helemaal niet zo goed. Onlangs werd een rapport gepubliceerd, waarin pijnlijk duidelijk werd dat Nederland een behoorlijk groene achterstand heeft. Maar als de politiek de komende jaren het produceren van groene stroom blijft subsidiëren, dan moeten alle huishoudens rond 2020 voorzien kunnen worden van groene stroom.