Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Probleem met te vroeg afgekochte pensioenen opgelost

13-12-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
195x90_pensioen2_07.jpg
Op 22 maart 2014 besteedden we in Kassa aandacht aan de afkoop van kleine pensioenen. Daarin constateerden we dat de afkoopsom vaak wordt uitbetaald in de maand dat een deelnemer 65 jaar wordt. Dat is heel ongunstig voor deelnemers die recht hebben op AOW-partnertoeslag. Die afkoopsom wordt door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) namelijk gezien als inkomen en deze verrekent de afkoopsom met de partnertoeslag. Het gevolg is dat je niets of nauwelijks wat overhoudt van je pensioentje. Voor dat probleem lijkt nu een oplossing te zijn.
Meer ongewenste gevolgen van hogere AOW-leeftijd
Dit is één van de ongewenste effecten van het verschuiven van de AOW-leeftijd. Andere gevolgen kwamen in eerdere uitzendingen al aan bod. Zo lieten we op 24 maart 2012 al zien dat tienduizenden de dupe zijn van de nieuwe AOW-regeling, werd in de uitzending van 6 oktober 2012 getoond dat duizenden consumenten in een AOW-gat vallen en op 3 november 2012 bleek dat ook weduwen de dupe zijn van de verhoging van de AOW-leeftijd.
Probleem opgelost?
Het pensioenfonds ABP en het Pensioenfonds Zorg en Welzijn hebben de problemen na onze uitzending opgelost. Dat geldt niet voor alle pensioenfondsen en pensioenverzekeraars. Kassa ontvangt nog steeds  mails van mensen die hun pensioen kwijtraken omdat deze wordt verrekend met de partnertoeslag. Edith Maat van de Pensioenfederatie vertelt in Kassa dat vanaf 1 januari 2015 dit probleem is opgelost. De wet wordt aangepast en mensen kunnen vanaf 1 januari ervoor kiezen om de afkoop van een klein pensioen te laten doen op de eerste van de maand die volgt op het bereiken van de AOW-leeftijd.  
Lang geduurd
Het heeft even geduurd. Nadat de problematiek in Kassa aan de orde is gesteld heeft Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) Kamervragen gesteld en twee moties ingediend. Allen zijn verworpen, maar uiteindelijk heeft de motie van kamerlid Vermeij (PvdA) tot een amendement geleid, dat wel is aangenomen.
Oude gevallen?
Anneke Boskma uit de reportage heeft niets aan die nieuwe regels. Zij moet wachten op een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep. De SVB zegt op hun website : "Inmiddels zijn hierover enkele rechtszaken gevoerd. In een aantal rechtszaken is de SVB in het gelijk gesteld, maar een enkele keer ook niet. Die zaak loopt echter nog in hoger beroep bij de Centrale Raad van Beroep. Zolang daarover nog geen uitspraak door de rechter is gedaan, volgt de SVB de huidige wet die stelt dat de afkoop van een klein pensioen wordt gezien als inkomsten." De uitspraak van de Centrale Raad van Beroep wordt binnenkort verwacht en die moet uitsluitsel geven over het feit of die verrekening door de SVB wel of niet terecht was.
Update 24 december 2014: rechtszaak gewonnen
De Centrale Raad van Beroep (CRvB) heeft op 19 december 2014 in negen rechtszaken besloten dat de verrekening van de afkoopsom van het ouderdomspensioen met de partnertoeslag bij de AOW niet mag. Lees hier meer nieuws.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!