Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Privéstress vaak reden voor ziekmelding

06-08-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
361 keer bekeken
  •  
overleg werk kantoor
64 procent van de werknemers die zich in de afgelopen vijf jaar ziek hebben gemeld op werk, deed dat wegens problemen in de privésfeer.
Deze medewerkers meldden zich ziek naar aanleiding van bijvoorbeeld een echtscheiding, het verlies van een dierbare of financiële problemen. Verder blijken de combinatie werk en mantelzorg en werk en gezin reden tot ziekmelding. Zo heeft 44 procent van de werkende moeders het gevoel tekort te schieten tegenover hun gezin.  Dit meldt Zorg van de Zaak, een netwerk van bedrijven op het gebied van bedrijfszorg, leefstijl en preventie, naar aanleiding van eigen onderzoek onder 1123 werknemers. Om hier aandacht voor te vragen start het netwerk de campagne 'Weet jij wat er speelt'?
Marja Sleeuwenhoek, directeur arbo- en expertisebedrijven van het netwerk, noemt dit 'levensloopstress' en zegt: "Veel leidinggevenden hebben het idee dat die stress van een medewerker ongrijpbaar is, terwijl de symptomen zichtbaar zijn. Een goede en open relatie tussen leidinggevende en medewerkers maakt het makkelijker om zaken bespreekbaar te maken. De werkgever zou het initiatief moeten nemen."
30 procent van werknemers bleef maximaal een week thuis. 15 procent kwam na een verzuimperiode van één tot twaalf maanden terug op het werk. 28 procent maakt (deels) gebruik van de bestaande verlofregeling door vakantiedagen op te nemen. 8 procent van de werknemers nam overuren op om de afwezigheid te compenseren. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!