Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Printer kost 7 euro meer dan de inkt'

1 okt 2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
printer.jpg
Inktpatronen, of cartridges, voor printers staan erom bekend dat ze duur zijn. Relatief gezien zeker. De Consumentenbond zocht uit hoe dat zit en concludeerde in een enkel geval dat een hele printer soms voor 7 euro de deur uitgaat, als de prijs van de meegeleverde cartridges eraf gehaald wordt.
Kleine verschillen
De bond stelde de vraag of het kopen van een nieuwe printer wellicht goedkoper is dan het kopen van een nieuw inktpatroon. Het antwoord daarop is toch ontkennend. Maar, de verschillen zijn wel heel klein en een cartridge gaat normaliter minder lang mee dan de printer.
Grotere capaciteit
Bij een printer van Epson was het verschil tussen de prijs van het apparaat en de inkthouder het kleinst: 7 euro. De meegeleverde patronen zijn meestal standaard, in de handel zijn ook cartridges met een grotere capaciteit te koop met een dito prijs.
Zo kan het gebeuren dat benodigde patronen samen méér kosten dan de printer. Zo kost een bepaald type printer van Lexmark 80 euro, de vier inktpatronen die erbij nodig zijn, kosten samen 86 euro.
Volgens de meeste fabrikanten moeten de prijzen van de printers met cartridges gezien worden als pakketprijzen. Canon wijst er nog op dat de inktpatronen los verpakt en vervoerd moeten worden.
Vergroten marktaandeel
HP stelt dat ze er bij het bepalen van de prijs van een printer vanuit gaan dat de consument de dure originele inkt gebruikt. Lexmark maakt helemaal geen hele goedkope printers meer omdat ze snel vervangen werden. Volgens Lexmark wordt op de goedkope printers niets verdiend maar zijn ze uitsluitend bedoeld om het marktaandeel te vergroten.
Het onderzoek staat in de Consumentengids van oktober.
ANP

Meer over:

diginieuws, inkt, printer

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar