Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Prinsjesdag: wat verandert er voor jou in 2022?

22-09-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2417 keer bekeken
  •  
miljoenennota 930 520 financien koffertje
Elk jaar wordt op Prinsjesdag de Miljoenennota gepresenteerd. Hierin staan de belangrijkste plannen voor het komende jaar. Hoe zit het met de koopkracht en wat verandert er voor jou als consument in 2022? Wij hebben het op een rijtje gezet.
Ook dit jaar was Prinsjesdag een sober geheel: zonder rijtoer en met een samenkomst in de Grote Kerk, in plaats van de Ridderzaal. Daar bovenop is het kabinet demissionair, wat betekent dat het geen grote en ingrijpende veranderingen mag doorvoeren. Desondanks zijn er wel plannen voor het komende jaar. Eind december zijn de plannen pas definitief, nadat de Kamer erover heeft gestemd. 

Vooruitzicht koopkracht is somber

Volgens het Nibud zal voor veel mensen de koopkracht achteruit gaan in 2022, ondanks dat de economie zal groeien. In de berekeningen houdt het Nibud rekening met 1,8 procent inflatie en 2,2 procent stijging van het bruto inkomen. 
Vooral voor mensen met een kleiner inkomen is de verwachting dat de koopkracht gaat dalen. Voor mensen die geen stijging zien in hun bruto salaris, verwacht het Nibud 1 procent verlies aan koopkracht.

Hogere stookkosten

Naast de dalende koopkracht krijgen Nederlanders ook te maken met hogere kosten voor het stoken, dit bevestigt Pricewise. Zo stijgt de belasting op gas met 4,2 procent in 2022; daarentegen daalt de belasting op stroom 2,7 procent. Toch betekent dit onderaan de streep een hogere energierekening

Thuiswerkvergoeding

Thuiswerken is inmiddels volledig ingeburgerd in Nederland. Veel werknemers en werkgevers hebben aangegeven om dit gedeeltelijk te behouden, ook na corona. Het kabinet wil daarom een belastingvrije vergoeding van 2 euro per thuiswerkdag beschikbaar stellen voor thuiswerken. Hierover worden nog afspraken gemaakt. Deze regeling zou dan per 2022 van start moeten gaan.

Veranderingen in de zorg

Ook in de zorg zullen enkele veranderingen plaatsvinden. Hoeveel de maandelijkse zorgpremie precies zal stijgen, is momenteel nog niet bekend. De verwachting van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ligt op circa 33 euro per jaar; in november zal blijken hoeveel dit precies wordt, wanneer zorgverzekeraars hun premies voor 2022 openbaar maken.
Daarentegen is bekend hoeveel de maximale zorgtoeslag stijgt in 2022. Voor een eenpersoonshuishouden is dit 36 euro per jaar; voor een meerpersoonshuishouden is dit 40 euro per jaar. Het eigen risico blijft 385 euro per jaar.
Voor mensen die een zware coronabesmetting hebben gehad, is er goed nieuws: paramedische zorg bij herstel na een zware coronabesmetting zal langer vergoed worden vanuit het basispakket. Deze maatregel is al eerder verlengd en zal nu tot augustus 2022 verlengd worden. 

Meer geld voor woningbouw en verduurzaming

Op het gebied van wonen is eerder al bekend geworden dat het kabinet nog eens 1 miljard euro beschikbaar wil maken voor het versneld bouwen van nieuwe woningen. Tot 2030 moeten 900.000 nieuwe woningen worden gebouwd om de woningnood te kunnen oplossen; zodoende zal 10 jaar lang, elk jaar 100 miljoen euro beschikbaar komen voor dit doel. 
Een ander plan is dat de subsidieregeling voor het bouwen van woonruimte voor speciale doelgroepen wordt verlengd tot 2025. Hiermee is de bedoeling dat er genoeg woonruimte komt voor studenten, dak- en thuislozen en statushouders voor asiel. Daarvoor is 10 miljoen euro beschikbaar gesteld.
Tot slot komt er extra geld voor de verduurzaming van gebouwen. Dit geldt voor zowel huur- als koopwoningen. Zo maakt het kabinet subsidie beschikbaar voor het plaatsen van hybride warmtepompen. Ook de subsidie voor het isoleren van je huis zal worden voortgezet in 2022. Zeker voor woningeigenaren is dat een voordeel.

Subsidie voor elektrische auto’s

De subsidieregelingen om huizen te verduurzamen zijn onderdeel van een breder klimaatplan. Er worden diverse maatregelen genomen om uitstoot te verminderen. Als particulier heb je daarmee voordeel, want het kabinet maakt subsidie beschikbaar voor mensen die elektrisch willen gaan rijden. Deze regeling geldt overigens niet alleen voor nieuwe modellen, maar ook voor tweedehands auto’s. 

Meer geld voor rechtsbijstand

Het kabinet wil ook flink investeren in veiligheid. Zo komt er meer geld beschikbaar voor het bestrijden van criminaliteit. Ook de krijgsmacht gaat er op vooruit. Als consument heb je ook in deze categorie een voordeel; de gesubsidieerde rechtsbijstand wordt vernieuwd. Zodoende komt er meer geld beschikbaar voor de vergoeding van sociaal advocaten en mediators voor mensen die dat nodig hebben.

In december definitief

De plannen in de miljoenennota zijn nog niet direct definitief. Eind december worden de plannen definitief gemaakt, nadat de Eerste- en Tweede Kamer ermee hebben ingestemd. Het volledige overzicht van de plannen is te vinden op de site van Rijksoverheid. 
Bron: Nibud, Pricewise, Rijksoverheid
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!