Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Prinsjesdag 2016: Reacties regeringspartijen en oppositie

20-09-2016
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
den-haag-skyline.jpg
Hoe reageren de oppositie -en regeringspartijen op Prinsjesdag?
Regeringspartijen VVD en PvdA
PvdA-leider Diederik Samsom: "De economische crisis lijkt achter ons te liggen, maar er profiteren nog te weinig mensen van. Nu gaat het iets beter, maar ik ben pas tevreden als iedereen dat kan merken en daarvoor moet nog veel gebeuren." Hij is vooral blij dat er in de begroting van volgend jaar geld wordt vrijgemaakt voor de bestrijding van armoede onder kinderen. "Dat is een van de meest schrijnende situaties in dit land'', zei Samsom tegen de NOS. Er wordt 100 miljoen euro vrijgemaakt voor deze vorm van armoedebestrijding. Samsom zei verder dat het eigen risico in de zorg omlaag moet. Dat gebeurt niet meer in deze laatste begroting van het kabinet-Rutte II.
Fractievoorzitter Halbe Zijlstra VVD: "Het land stond er niet goed voor, er zijn veel hervormingen geweest en mensen hebben dat in hun portemonnee gevoeld. Nu de economie weer op orde is, kunnen we de vruchten gaan plukken'', zegt fractievoorzitter Halbe Zijlstra van de VVD tegen de NOS in reactie op de troonrede dinsdag. Volgens hem heeft het kabinet van VVD en PvdA er de afgelopen periode voor gezorgd dat de economie weer op orde is. "Maar het gaat erom wat mensen zelf voelen. Als je huis nog onder water staat, of als je nog geen nieuwe baan hebt gevonden, heb je nog niet het gevoel dat de economie echt is aangetrokken.''
Het is nu de taak voor het volgende kabinet om mensen de komende jaren te laten profiteren, zegt Zijlstra. "De rottige maatregelen waren nodig om orde op zaken te stellen. We hebben ingegrepen, dat heeft pijn gedaan maar dat zorgt ervoor dat het komende kabinet in staat is mensen de voordelen weer te laten voelen. Ik ben er trots op dat dat gedaan is."

De oppositie
Kees van der Staaij, fractievoorzitter van de SGP: "Ik zie een gemengd beeld, van tevredenheid en onbehagen. Het is positief dat het kabinet de rit lijkt uit te zitten en de staatsfinanciën op orde brengt. Maar de kloof tussen eenverdieners en tweeverdieners is verder gegroeid en Defensie verkeert in een slechte staat."
Fractievoorzitter Gert-Jan Segers van de ChristenUnie: "De ondertoon is het gaat goed in economisch opzicht, maar mensen willen meer. Mensen willen ook saamhorigheid en een sterke samenleving waarin we elkaar vasthouden, elkaar in de ogen kijken, zorg dragen voor elkaar. Maar wat er dan aan moet gebeuren, hoe we dat krijgen, daar hoor ik heel weinig over."
Fractievoorzitter Henk Krol van 50PLUS: "Geen woord in de troonrede over de pensioenen. Bizar. Het kabinet spreekt over een evenwichtige koopkrachtontwikkeling. Ammehoela. Schandelijk dat dit kabinet de troonrede misbruikte voor de verkiezingscampagne."
Jan Roos, lijsttrekker van VoorNederland (VNL): "Nederland is nog lang niet uit de crisis. We zitten midden in een immigratiecrisis, een veiligheidscrisis, een integratiecrisis en een democratische crisis. Op 15 maart rekenen we af met de politieke correctheid en kiezen we voor Nederland."
Jesse Klaver, fractievoorzitter van GroenLinks: "De koning heeft de troonrede mooi uitgesproken. Maar ik stoor me aan de borstklopperij van het kabinet. De overheidsfinanciën zijn op orde, maar de samenleving niet. De tegenstellingen tussen bevolkingsgroepen nemen toe. De laagste inkomens zijn er bij dit kabinet het minst op vooruit gegaan. De zorg wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar. Op het gebied van klimaatverandering presteren we belabberd. Kinderen in het onderwijs krijgen steeds minder kansen."
PVV-leider Geert Wilders spreekt van een fata morgana van een kabinet in een sprookjeswereld. "Dit kabinet heeft alle immigratie- en asielrecords gebroken, onveiligheid gebracht, Poelenburg gecreëerd en de Nederlanders vreemden in eigen land gemaakt."
CDA: "De boodschap van dit kabinet staat in schril contrast tot wat de mensen in Nederland dagelijks ervaren'', zegt oppositiepartij CDA in reactie op de dinsdag uitgesproken troonrede. "De problemen op de arbeidsmarkt, de onzekerheid over pensioenen en de manier waarop we met elkaar omgaan blijven allemaal liggen." De conclusie is volgens het CDA dat "de boekhouders blij zijn, maar de samenleving onzeker en verweesd achter blijft". Het CDA wil dat er veel meer aandacht komt voor het handhaven van onze normen en waarden. "Door het gezag van de politie op straat te herstellen, de invoering van de dienstplicht en organisaties te verbieden die onze democratie niet accepteren en willen bestrijden.''
Alexander Pechtold van D66 hoort te veel gejuich. "Er zijn nog steeds hartstikke veel werklozen, twee keer zoveel als voor de crisis". Helemaal boos is hij over een bezuiniging voor 200 miljoen op scholen. "D66 doet een keertje niet mee, en er wordt weer bezuinigd op scholen!''
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!