Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Prima prestaties ondanks lichamelijke klachten

12-02-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
school_43.jpg
Lichamelijke gezondheidsproblemen hebben geen meetbaar effect op schoolprestaties. Dat meldt het onderzoeksinstituut voor de gezondheidszorg Nivel donderdag. ,,We dachten dat lichamelijke problemen een grote invloed zouden hebben op schoolprestaties, maar dat blijkt niet zo te zijn'', aldus onderzoeker Robert Verheij.
Goed zichtbaar
Hoe dat komt, weten Verheij en zijn collega's niet. ,,Het heeft er wellicht mee te maken dat het erg goed zichtbaar is als een kind lichamelijke klachten heeft. Het is dan bijvoorbeeld een tijdje niet op school en er wordt veel moeite gedaan om het bij te spijkeren'', oppert Verheij.
Centraal Bureau voor de Statistiek
Uit het onderzoek blijkt daarentegen dat jongeren met psychische problemen slechtere resultaten op school halen en de middelbare school vaker zonder diploma verlaten. Daar waren al wel vermoedens en aanwijzingen voor, maar het is voor het eerst dat dat op deze schaal is onderzocht en aangetoond, stelt Verheij. Voor het onderzoek zijn gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en van huisartsen naast elkaar gelegd. Op die manier is de schoolcarrière van 2455 jongeren gevolgd.
Psychische gezondheid
Volgens Verheij is het van groot belang dat docenten en huisartsen goed in de gaten houden hoe het met de psychische gezondheid van kinderen gesteld is en daar rekening mee houden. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!