Kassa

'Prikkel door hoge milieubelasting mogelijk'

18-02-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
peertje_lamp_stroom_energie_elektriciteit.jpg
Het verhogen van milieubelastingen kan ertoe bijdragen dat mensen en bedrijven klimaatvriendelijker worden. Dit kan Nederland helpen om klimaatdoelstellingen te halen.
Dat blijkt uit verkennend onderzoek van adviesbureau CE Delft. Waar de Staat nu jaarlijks 20 miljard euro aan milieubelasting int, kan dat in de toekomst met 8 miljard euro toenemen. Zo zou de accijns op motorbrandstof met 20 procent omhoog kunnen en de belasting op gas en stroom met 50 procent. Verder zouden vrijstellingen aan bijvoorbeeld vervuilende industrie geschrapt kunnen worden en het btw-tarief op vlees verhoogd van 6 procent naar 19 procent.
Volgens de onderzoekers zouden mensen en bedrijven erdoor worden geprikkeld zuiniger om te gaan met energie. Het hoeft ze niets te kosten want de belasting op andere zaken, zoals bijvoorbeeld loonbelasting, zou omlaag kunnen. CE Delft voerde het onderzoek uit op verzoek van het ministerie van VROM. De studie wordt meegenomen in een mogelijke herziening van het belastingstelsel die het kabinet eerder aankondigde.  ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!