Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Prijzen vlees en vis flink hoger geworden

17 jun 2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
108 keer bekeken
  •  
bbq vlees rood 930x520
Voedingsmiddelen zijn het afgelopen jaar flink duurder geworden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lagen in mei prijzen voor voeding 3,8 procent hoger dan een jaar eerder. Daarmee was volgens het statistiekbureau sprake van de sterkste prijsstijging op jaarbasis in tien jaar tijd. Vooral voor vlees en vis moet fors meer worden betaald. De verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent zorgde er mede voor dat prijzen opliepen.
De prijzen van vlees en vis lagen in mei gemiddeld zo'n 5 procent hoger dan een jaar eerder. Dat betekende voor die producten de sterkste stijging in bijna anderhalf jaar tijd. Brood en granen schommelen sinds begin dit jaar rond het hoogste prijsniveau in tien jaar tijd. Zuivel werd op jaarbasis 3 procent duurder en voor de overige voedingsmiddelen moest circa 4 procent meer worden afgerekend.

Groente en fruit

Al met al leverde voeding een stevige bijdrage aan de totale prijsontwikkeling. In tien jaar tijd werd eten in doorsnee 14,5 procent duurder. Groente en fruit spanden daarbij de kroon, met een gemiddelde prijsstijging van 20 procent. Het leven op zich, dus de kosten van alle goederen en diensten, werd in tien jaar tijd door de bank genomen zo'n 16 procent duurder.
Volgens het CBS gaat circa een tiende van de uitgaven van huishoudens op aan voeding. Een kwart van dat budget gaat op aan vlees en vis en 22 procent van het boodschappengeld is bestemd voor groente en fruit.

'Zorgelijk'

Voedselwaakhond foodwatch noemt het zorgelijk dat juist de prijzen van gezonde voeding het sterkst stijgen. De organisatie stelt dat suiker, snoepgoed en ijs de afgelopen tien jaar zelfs in prijs zijn gedaald. Het is volgens foodwatch aan het kabinet om maatregelen te nemen, zoals het btw-vrij maken van groente en fruit. "Een voorlichtingscampagne helpt niet als de overheid slechts toekijkt hoe de afgelopen 10 jaar een appel veel duurder is geworden dan een appelkoek." ANP

Meer over:

vlees, duur, vis

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

jacstultjens
jacstultjens18 jun 2019 - 17:32

Je ziet het wel weer een kamer van 150 lapzwasen en dan komen daar nog eens bij de hele kliek regering schat alles op 200 personen die hier de wet  uit liggen te maken voor 17 miljoen mensen. Voor al Rutten ik ben in mijn leven nog nooit zo'n viezerik tegen gekomen en een grotere leugenaar die  we ooit hebben gehad.  Als ik hem zie ben ik er al  misselijk van wat een kwal van een vent !!!!!!!!!!!!!!!!!

schijf01
schijf0118 jun 2019 - 12:16

En toch bij iedere verkiezingen maar op de VVD blijven stemmen, onbegrijpelijk !

jokejozef
jokejozef18 jun 2019 - 9:40

Dank aan de regering,ze zeggen we houden meer over in de portemone ,maar dat klopt niet we komen te kort .wanneer spreekt de regering eens de waarheid DANK JE RUTTE EN DE REST VAN DIE BENDE !!!!!!!!!

christin
christin18 jun 2019 - 2:47

Ik zou best wel gezonder willen eten maar ja ik heb AOW en moet dus heel veel keuzes maken want het leven bestaat niet alleen uit eten. 

gerard van tol
gerard van tol17 jun 2019 - 20:17

Wij danken de heer Rutte ook hartelijk voor het onbetaalbaar maken van gezonde voedingsmiddelen. Krijg ik tenminste wat vaken fastfood.

marleenvanh
marleenvanh17 jun 2019 - 18:16

Prijzen zijn hoger geworden en vlees en vis dus duurder. Prijzen die duurder worden is GEEN goed Nederlands. Maar -nog weer een- prima reden om gezond (minimaal vega, maar beter vegan) te gaan eten!!!

aad van oldenbarneveld
aad van oldenbarneveld17 jun 2019 - 16:45

Het wordt tijd dat deze rotte regering eens gaat vallen want dit is geen sociaal beleid (bah).

ansvanz
ansvanz17 jun 2019 - 15:52

We hebben het aan ons zelf te danken het zijn de meest asosiale  kabinet personen je moet voor hun salaris zorgen en voor hen spelletjesmaar in opstand komt niemant dus gagewoon verder

agapon1951
agapon195117 jun 2019 - 15:43

Het verbaast mij steeds weer dat Europese gemeenschap zo verschillend is in de beprijzing van alles. Ook de rechtssystemen zijn erg verschillend. Als b.v. in Duitsland een  .gerechtelijke procedure wilt opstarten is die weer verschillend van Nederland en ander landen .Uitwisseling van gegevens toch wel.. Zolang die verschillen er zijn zal het altijd voordeliger zijn in te voeren vanuit b.v. Duitsland naar landen die net als Nederland duurder zijn en de bevolking geplukt wordt door een foute regering. Dit heeft weer tot gevolg dat het vanwege transport impact  op het milieu. Ook dat in een dergelijk land meer geproduceerd wordt dan nodig is ter plekke. Daarnaast mensen zoals ik hebben de laatste 10 JAAR MEER DAN 355% VAN INKOMEN INGELEVERD EN DAN KOMT DIT ER BOVENOP. Toenemende armoede in Nederland (wat verborgen blijft) is dan ook het gevolg. Tja allemaal te danken aan jongens als KOK en kornuiten die erna kwamen, doordrukken van deelname tegen de wil van de Nederlanders aan de EEG enz enz  zo kan ik dus nog een gle tijd doorgaan maar ja zin heeft het kennelijk niet want het land laat zich zonder tegenstribbelen afslachten. 

voortah
voortah17 jun 2019 - 14:30

Voor ons aan de grens met Duitsland geen probleem. Vlees is in Duitsland aanmerkelijk goedkoper dan bij ons, bovendien kunnen we profiteren van goedkope benzine, soms we twintig eurocent per liter. Ook nemen we gelijk shampoo en schoonheidsprodukten  mee. Ook eten wij vaak in Duitsland. Ga je de grens over, dan kun je de prijs van het Nederlandse restaurants door twee delen.

xandyra
xandyra17 jun 2019 - 14:03

Het is buitengewoon schandalig dat gezond eten, wo groenten en fruit zo idioot duur moet zijn, en dat juist op dergelijke producten de btw zonodig ook omhoog moest. Verhoor de btw op juist ongezonde producten en houd het op het gezonde laag of liefst btwvrij. Maar nee.....de hoge heren klagen graag dat mensen te zwaar zijn en te ongezond eten en dat dat zoveel druk legt op de zorg. Je moet het tegenwoordig allemaal maar wel net kunnen betalen, en heel veel mensen kunnen dat domweg niet meer!!! Tot dat zinnige inzicht komen ze niet daar op het Haagse pluche, die er zelf geen hap minder om hoeven te eten!!! Het is triest dat een 'rijk' land zo afglijdt richting bananenland!!

stoethaspel
stoethaspel17 jun 2019 - 13:50

Alweer een aanwijzing dat de gewone man binnen afzienbare tijd geen vlees meer kan kopen/ eten. Ook dat is voor de beter gesitueerden zodat het lapje vlees weer elitair gaat worden. Ze verzinnen elke keer weer iets anders om de gewone man onderuit te halen, met name de mensen die gepensioneerd zijn of aangewezen zijn op een of andere uitkering. Je moet echt hoog oogeleid zijn om namen en doelen te bedenken om de kleine man maar te laten geloven dat het allemaal nodig is. Ja , om de kapitalisten de portemonnee te spekken dáár is het om te doen. We worden op alle gebied zwaar belazerd  door deze regering. Wie laat dit zootje stoppen en opstappen.

reivi22
reivi2217 jun 2019 - 13:49

Wat vis betreft zullen de prijzen in de toekomst astronomische waarden gaan krijgen.Wat veel mensen niet beseffen  is dat de wereldzeeën in hoog tempo worden leeggeroofd. Er is zoveel overbevissing  dat jonge vissen niet meer de kans krijgen zich voort te planten.Volgens wetenschappers  is het een kwestie van tientallen  jaren dat er geen vis meer te vangen is.Hier in het westen  is vis een luxe product, maar in veel arme landen is het de enige eiwitrijke  bron die ze hebben.

evertgd
evertgd17 jun 2019 - 13:26

Dan durft minister Carola Schouten nog te zeggen, dat eten 'te goedkoop is'. Dan sta je dus niet in de realiteit. 40 jaar geleden besteedden mensen 20% van hun inkomen aan eten. Nu 10%, volgens Schouten. Dan gaat ze er wel aan voorbij, dat er nu veel meer (woon)lasten zijn dan 40 jaar geleden. Bovendien, als ze percentages van nu gaat vergelijken met die van 40 jaar geleden, weet ik er ook nog wel een paar. Toen was de BTW een stuk lager, bijvoorbeeld. Ook de belastingen waren stukken lager. Laat maar komen, die verlagingen... 

1 Reactie
jansenp
jansenp18 jun 2019 - 8:32

10% Aan levensmiddelen is niet correct als je dit loslaat op de minima. Dat zou betekeken dat zij slechts zo’n 150 euro max per maand aan eten kunnen  uitgeven. Dan houdt je echt niet genoeg over om echt gezond te eten. Je moet je zelfs afvragen of je dan uberhaupt voloende hebt om goed te kunnen eten, zeker voor gezinnen die moeten rondkomen met een laag inkomen.

aad piraat
aad piraat17 jun 2019 - 13:07

Tja en dan verklaart de verantwoordelijke politiek doodleuk dat de boer hiermee meer ruimte kan worden gegeven om milieuvriendelijker te produceren en dat ze te weinig verdienen. Waarom milieuvriendelijk zgn. biologisch telen en fokken zoveel duurder moet zijn is echter slecht te verklaren. Ik dateer uit de tijd van de biologische landbouw en veeteelt en waarin elk gezin vaan één salaris kon rondkomen en het afval twee keer per week door de recyclende schillenboer werd opgehaald. Ook de boer kreeg voor zijn producten een goede prijs en dit veranderde door de zakkenvullende commercie van opkopers en superketens. Echter het geld bij deze dieven weghalen is geen optie nee de consument die moeten we voor deze ontwikkelen uitknijpen om zo de zakken nog meer te kunnen en blijven vullen.   

cantate
cantate17 jun 2019 - 12:50

Ze zouden de BTW op voedsel sowieso moeten terug zetten naar een lager tarief. Maar zelfs dat gaat niet gebeuren denk ik, laat staan dat ze iets btw-vrij gaan maken. Helaas. Het zou wel mooi zijn.

riet-oma
riet-oma17 jun 2019 - 12:15

Te gek voor woorden .En maar plukken van de gewone mens.

pk49
pk4917 jun 2019 - 10:33

Alweer een goede reden om vegetarisch te gaan eten.Het scheelt een hoop geld, er zijn goedkopere alternatieven genoeg.

2 Reacties
manwijf
manwijf17 jun 2019 - 12:36

Dat dachten we van de HR-ketel en van zuinig met energie ook. Als iedereen het gaat doen, wordt ook dat vanzelf duurder. Afhankelijkheid doet bovendien de prijs stijgen. 

tenormin
tenormin17 jun 2019 - 12:58

Alternatieven zijn toch o.a. noten en die zijn n.m.m. ook niet goedkoop te noemen. En die ingrediënten horen toch echt wel bij vegetarisch eten.