Kassa

Prijzen Nederlands internet zijn hoog: 'Veel te weinig concurrentie'

07-07-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4428 keer bekeken
  •  
internet
In vergelijking met ander Europese landen is internet in Nederland duur, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond en het Belgische Test Aankoop. De twee consumentenorganisaties verwachten dan de abonnementsprijzen alleen maar hoger zullen worden.
De Belgische onderzoekers vergeleken de prijzen van internet only-abonnementen in acht Europese landen. Er werd alleen gekeken naar abonnementen met een minimale snelheid 100 Mbps met een looptijd van minimaal 2 jaar.

België het duurst

Zo'n abonnement is in België het duurst. Je betaalt er gemiddeld 48 euro per maand. Nederland zit daar met gemiddeld 41 euro per maand net iets onder. Landen als Spanje (25 euro per maand) en Frankrijk (27 euro) zijn in dat opzicht een stuk goedkoper.
De Consumentenbond vergeleek binnen Nederland 20 aanbieders met elkaar.  De abonnementen van XS4All (47,65 euro per maand) en Solcon (46,75 euro) zijn hier het duurst. KPN is met 45,40 euro per maand de op twee na duurste. Budget Alles-in-1 is met €29 per maand het goedkoopst.

'Veel te weinig concurrentie'

De bond vreest dat internet steeds duurder wordt. "KPN en Ziggo hebben het netwerk grotendeels in handen, dus zij beheersen zo’n beetje de markt. Echte concurrentie is er veel te weinig. En dat is slecht voor consumenten."
Bron: De Consumentenbond

Meer over:

internet
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

vogelhuis
vogelhuis1 sep. 2021 - 17:59

KPN (ik had eerst Telfort en moest naar KPN) lokt je met mooie aanbiedingen, maar door het jaar heen is het aanbod van zenders steeds kleiner en kun te steeds minder programma´s terug kijken. Lijkt Hitler wel.

m@rianne_1
m@rianne_130 aug. 2021 - 10:15

In Frankrijk betaalt mijn zoon in totaal 50 euro per maand voor internet en TV thuis, onbeperkt mobiel internet, onbeperkt bellen en sms'en binnen Europa.

rinuszwam
rinuszwam8 jul. 2021 - 9:37

Concurrentie geeft alleen maar narigheid , juist voor de gewone burgers !! De overheid dient de prijzen in de hand te houden , waarbij een fatsoenlijke betaalbaarheid leidend moet zijn !

wvanrappard
wvanrappard8 jul. 2021 - 7:25

per satelliet

dear
dear7 jul. 2021 - 23:40

@djfox741. Heb internet van KPN en is razendsnel. Zo snel dat ik me niet heb aangemeld voor glasvezel dat hier wordt aangelegd (want straks gaat dan de prijs omhoog ook al wordt beweerd van niet).

1 Reactie
vogelhuis
vogelhuis1 sep. 2021 - 18:03

KPN internet wordt hier steeds iets trager,

pk49
pk497 jul. 2021 - 9:55

ik heb in de loop der jaren om de 2 jaren gewisseld, ook om de korting die je krijgt, te verzilveren. Ik kan wel zeggen, dat het niet zoveel uitmaakt, bij welke provider je zit. Glasvezel is wat sneller, maar voor de rest heeft snelle internet niet zo veel meerwaarde voor de reguliere consument. Streaming kijken op je laptop lukt zelfs op de traagste internet. Als iedereen voor de goedkoopste provider kiest, of er zou meer ruimte zijn voor nieuwe échte goedkope providers, dan is er tenminste nog enig concurrentie.

1 Reactie
djfox741
djfox7417 jul. 2021 - 10:48

@PK49 Daar hebt je wel gelijk in alleen kan ik op mijn adres KPN nemen en die snelheid is om te janken in vergelijking met wat ik nu heb. Download veel en dan is snelheid geen overbodige luxe dus heeft dat veranderen voor mij geen zin. Met de energie doe ik dat wel en zelfs elk jaar want wat uit het stopcontact komt brand elke lamp hetzelfde op maar internet is dat anders, streamen doe ik niet, heb ik ook niet nodig en heb ook geen net, disn, amaz of weet ik veel hoe ze allemaal heten, download wat ik wil zien. Groet...

t.de.jager
t.de.jager7 jul. 2021 - 9:48

Waarom is Frankrijk en Spanje zo goedkoop?

1 Reactie
miennaamishaaz
miennaamishaaz7 jul. 2021 - 11:09

Omdat daar de netwerken niet in handen zijn van de providers. en de overheid competitie verplichten, en met een ijzeren hamer boetes uitdelen bij de minste overtreding.

Don vandercraats
Don vandercraats7 jul. 2021 - 9:39

Helemaal eens met de conclusie te duur en te weinig concurentie

bvdsteeg
bvdsteeg7 jul. 2021 - 9:18

Helaas 2 monopolies, Ziggo en KPN. Geen concurrentie.

2 Reacties
mira witkop
mira witkop7 jul. 2021 - 16:21

Ben ik niet helemaal met je eens. Kpn legt op dit moment glasvezel bij ons aan, maar je bent niet verplicht om een abbo bij hen te nemen. Dit kan ook bij een andere aanbieder. De overheid (gemeente) zou de kabel terug moeten nemen die ze veel te goedkoop hebben verkocht aan een monopolist; UPC nu Ziggo. Als ze dat doen kunnen er ook andere providers diensten via het kabelnetwetwerk aanbieden. Net als bij energie en gas, wat ook via een onafhankelijke netwerkbeheerder getransporteerd wordt.

Contentino
Contentino8 jul. 2021 - 8:56

Met KPN heb ik geen ervaring maar met Ziggo wel en dat kan ik niet bepaalt als positief beschouwen. Het woord "Service " is bij Ziggo héél ver te zoeken. Duidelijk machtsmisbruik van een monopolie positie.

miennaamishaaz
miennaamishaaz7 jul. 2021 - 8:05

Is de consumentenbond ook vergeten wat KPN heeft gedaan met Telfort? Telfort was namelijk 1 van de goedkoopste aanbieders, maar KPN heeft deze de kop afgehakt, en nooit hun belofte waargemaakt om goedkoper te worden. De ACM en Consumentenbond moeten KPN en ziggo gewoon forceren om hun prijzen te halveren. [ook voor bestaande klanten]. Daarnaast moet de ACM ook hun beslissing om KPN Reggefiber te laten overkopen ongedaan te maken. Hierdoor komt in feite het glazvezel-netwerk niet meer in handen van KPN. Hierdoor voorkom je Monopolie posities.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!