Kassa

'Prijzen landbouwproducten gaan stijgen'

06-06-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
landbouw_combine2.jpg
De prijzen van landbouwproducten zullen de komende 10 jaar stijgen door de hogere energieprijzen, een groeiende vraag en een afzwakkende productiegroei. Dat voorspellen de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en de voedsel- en landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties in een gezamenlijk rapport dat donderdag uitkwam.
'Einde aan relatief goedkoop voedsel'
Volgens de onderzoekers zal daarmee de tijd van relatief goedkoop voedsel, dankzij stijgende opbrengsten en goedkope olie, ten einde komen. De OESO en de FAO denken dat de landbouwproductie tot en met 2022 met gemiddeld 1,5 procent per jaar zal toenemen, na een jaarlijkse groei van 2,1 procent in de afgelopen 10 jaar. De zwakkere productiegroei komt omdat er minder geschikte grond beschikbaar is voor agrarisch gebruik, beperkte watertoevoer en stijgende kosten van bijvoorbeeld meststoffen.
Bevolkingsgroei wordt bijgehouden
De onderzoekers denken dat de landbouwproductie wel zal kunnen voldoen aan de groei van de wereldbevolking. In 2022 zullen er nog eens 742 miljoen extra mensen in de wereld gevoed moeten worden, aldus het rapport.
Vraag naar meer en ander voedsel
Volgens het rapport zal de voedselvraag het sterkst stijgen in Oost-Europa, Centraal-Azië, Latijns-Amerika en andere Aziatische economieën, gestuwd door de groeiende bevolking, hogere inkomens, verstedelijking en verandering van het consumptiepatroon.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!