Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Prijzen aan de pomp omhoog

14-02-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
benzinepomp_26.jpg
Met de prijs van ruwe olie gaan ook de prijzen aan de pomp langzaamaan weer iets omhoog. Bij sommige tankstations is een liter benzine vergeleken met enkele weken terug wel 6 tot 8 cent duurder.
Prijs
Gemiddeld moet volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voor een liter Euro95 nu bijna 1,50 euro neergeteld worden. Eind januari lag het landelijk gemiddelde nog onder de 1,46 euro. De prijs van een liter diesel steeg tegelijkertijd van afgerond 1,18 tot 1,23 euro.
Daling
Afgelopen zomer zette een sterke daling van de brandstofprijzen in. Dit omdat het aanbod van olie veel sterker groeide dan de verwachte vraag. Maar de olieprijs is de laatste dagen weer aan het oplopen. De prijs voor een vat Brentolie lag vrijdag voor het eerst dit jaar boven de 60 dollar. Dat was eind juni vorig jaar nog ruim 110 dollar, maar eind januari nog geen 48 dollar.
Adviesprijzen
Brandstofexpert Paul van Selms van consumentencollectief UnitedConsumers heeft niet de indruk dat automobilisten snel weer de hoofdprijs voor benzine of diesel moeten betalen. De landelijke adviesprijzen van UnitedConsumers liggen slechts enkele centen hoger dan vorige maand, zegt hij. Het ligt volgens hem ook niet voor de hand dat de olieprijs snel flink zal stijgen. ,,Zolang een vat ruwe olie rond de 50 of 60 dollar blijft kosten, zal de prijs aan de pomp ook op een relatief laag niveau blijven'', aldus Van Selms.
De consument betaalt nu nog altijd een stuk minder bij het volgooien van zijn auto dan een jaar geleden. Begin vorig jaar koste Euro95 en diesel respectievelijk nog zo'n 1,70 en 1,40 euro per liter. Bij de huidige prijzen is een volle tank van 50 liter nog altijd een tientje goedkoper.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!