Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Prijsstijgingen werken door in portemonnee

31-03-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
portemonnee_18.jpg
Doordat de lonen in 2013 minder hard stegen dan de prijzen en bovendien de werkgelegenheid daalde, hadden Nederlandse huishoudens vorig jaar iets minder te besteden. Het zogeheten beschikbaar inkomen van huishoudens daalde in 2013 met 1,1 procent ten opzichte van een jaar eerder.
Daling
Dat bleek maandag uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De daling was minder groot dan in 2012, toen het beschikbaar inkomen met 2,2 procent kromp.
De prijzen stegen in 2013 gemiddeld met 2,5 procent, aldus het CBS. De lonen gingen in doorsnee met 1,2 procent omhoog. Het aantal banen liep met 136.000 terug. Door de inkomensdaling gaven consumenten vorig jaar 2,1 procent minder uit.
Hypotheekaflossing
Toch steeg het financieel vermogen van huishoudens vorig jaar wel met 47 miljard euro tot 1,2 biljoen euro. Dat kwam doordat mensen hun hypotheken meer aflosten en er minder nieuwe hypotheken werden afgesloten. De hypotheekschuld nam per saldo met 8 miljard euro af. Dat is de eerste daling van de hypotheekschuld sinds de eerste meting in 1995. Daarnaast steeg het beheerd vermogen van pensioenfondsen en levensverzekeraars, dat gezien wordt als eigendom van huishoudens.
Bedrijven in Nederland zagen hun winsten in 2013 met 0,6 miljard euro afnemen tot 105 miljard euro. Financiële instellingen als banken, verzekeraars en pensioenfondsen maakten zelfs 2,3 miljard euro minder winst tot 16 miljard euro. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!