Kassa

Prijsplafond voor energie komt er vanaf november

19-09-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
6569 keer bekeken
  •  
geld_energie_20220909

Er komt vanaf november een prijsplafond voor energie. Het kabinet en de energiebedrijven zijn het daarover eens geworden. De maatregel gaat gelden vanaf 1 januari, maar in de praktijk gaat de energierekening al op 1 november omlaag.

Met het prijsplafond is tussen de 6 miljard en 10 miljard euro gemoeid. Een flink deel hiervan wordt opgehaald door de verlenging van de verlaging van de energiebelasting volgend jaar te schrappen. Dat levert 5,4 miljard euro op. De coalitiepartijen worden maandagavond nog bijgepraat door minister Sigrid Kaag (Financiën). 

Er zal worden uitgegaan van een gemiddeld energieverbruik. Dat ligt rond de 1200 kuub gas en 2500 kilowattuur stroom per jaar. Waar de lat precies komt te liggen, wordt nog besproken. De verwachting is volgens een ingewijde dat met het akkoord het volledige verbruik van meer dan de helft van de huishoudens wordt afgedekt. De energieprijzen zijn de lucht in geschoten na de Russische inval in Oekraïne.

Noodfonds voor betalingsproblemen

Er komt ook nog een noodfonds voor mensen die in betalingsproblemen komen. Die was al eerder aangekondigd. Daar reserveert het kabinet 50 miljoen euro voor. Daar dragen ook energiebedrijven aan bij. Verder is afgesproken dat het voortijdig afbreken van langdurige contracten met energiebedrijven voor de burger duurder gaat worden.

Bron: ANP/NOS

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

Jordan Holmes
Jordan Holmes24 nov. 2022 - 3:12

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

mjlupker
mjlupker11 okt. 2022 - 17:22

Hoe zit het met de mensen met 10 uur medische zuurstof.

F.H82
F.H8227 sep. 2022 - 17:08

Ik kan nergens iets terugvinden over het volgende: Het plafond van 1200 m en 2400 kWh, geldt dat voor elk huishouden, dus voor een 1-persoonshuishouden in een bescheiden appartement, maar ook voor een gezin met 3 kinderen in een hoekwoning?

WRM
WRM27 sep. 2022 - 14:52

We moeten af van de sancties en wapen leveringen Het is niet onze oorlog nog afgezien wat met een volgend conflict in China met Taiwan Inmiddels worden we geregeerd door idioten als Habeck in Duitsland en Habeck in Nederland Doorgaan op deze weg die geregeerd wordt door oorlogszuchtige elite is geen optie meer We moeten ook uit de euro die explodeerde of wellicht implodeert met een koers verhouding 0.96 per dollar We hebben ons laten slepen in een Amerikaanse oorlog die voor hen alleen voordelen brengt Een marionet in Kiev met een wapenindustrie die top draait en een ijzersterke dollar en waar Europa suïcide pleegt en nooit wat wint In tegendeel we hebben het risico een nuke op ons dak te krijgen Overigens als een WEF scenario door gevoerd wordt zit Jetten met zijn vriendje ook in de koude en is er niets meer te verdelen Dat zelfde geldt voor Kaag die woont met een diomaat die nauw verbonden is aan terrorisme

WRM
WRM22 sep. 2022 - 23:37

Inmiddels lijkt de Russische speciale operatie de natte droom van Jetten te worden en aangegrepen te worden voor een totaal mislukte energie transitie Kennelijk leeft die nog in de illusie van inklusiviteit en diversiteit met een soort Adam en Eva of wellicht in zijn geval Adam en Adam en de verboden vrucht van fossiele brandstoffen vol met windmolens en zonnepanelen en dat geheel gemixt met globalisering Ter bevordering daarvan wordt een economische oorlog niet geschuwd ten koste van 500 miljard in de eu aan energieschade en vele miljoenen slachtoffers Ook nu zijn de tarieven weer zo hoog gemaakt vanwege de door de eu verwachte besparing van 10 procent op energie en wordt enige terreur van de bevolking niet geschuwd Inmiddels is het walgelijk beleid welke wellicht tot extreme sociale onrust gaat leiden Overigens nog een denkertje Indien men een WEF ideologie doorvoert zullen er aan het einde weinig medestanders nog zijn Heel eenvoudig de mens is hebberig en als er niks meer te verdelen zullen er per definitie nog slechts enkele hardliners mee doen

Frans123
Frans12322 sep. 2022 - 14:49

En hoe zit het als je gas hebt via een woningbouw gaat dan dat plafond ook gelden of betaal je dan de hoofdprijs als de geen contract hebben ?

Frans123
Frans12322 sep. 2022 - 14:47

Het gaat per 1 januari echt in maar ook per 1 november ik hoor dat je het moet aanvragen als je al per 1 november wild hoe dan ??

Seatijger
Seatijger21 sep. 2022 - 20:35

Klinkt allemaal heel mooi, maar wat als je stadsverwarming heb via de woningbouw en stroom van Essent of Eneco. Hoe wordt het dan berekend? Er wordt alleen gesproken over gas en elektriciteit. Is er iemand die hier op een antwoord weet? Ik denk dat deze mensen straks buiten de boot vallen.

DeKei
DeKei21 sep. 2022 - 9:31

Als men alleen stroom heeft, dan zit je altijd ruim boven de 2400 kwh. Hoe zit het dan met het prijs plafond. Dan ga je dus altijd de volle mep betalen?

Richard 12
Richard 1220 sep. 2022 - 21:00

Geld het verbruik van 2500 kilowattuur ook voor mensen die alleen elektra verbruiken?

jaapl
jaapl20 sep. 2022 - 8:32

Het is natuurlijk erg fijn dat er een prijsplafond komet. Het is wel jammer dat kennelijk geen rekening gehouden wordt met huishoudens die niet (meer) op gas aangesloten zijn en alleen elektriciteit gebruiken. Wat juist het streven is van de regering. Dit betekent dat bij ons verbruik slechts de helft onder het prijsplafond ligt en voor de rest het volle, exorbitante pond betaald moet worden Het is niet zo moeilijk om vast te stellen dat een huishouden geen gas verbruik heeft, en dan het prijsplafond van het gas om te zetten naar kWh en dat bij het prijsplafond van elektriciteit op te tellen.

1 Reactie
DeKei
DeKei21 sep. 2022 - 9:32

Dat zou een logische oplossing zijn, maar ik kan er niks over terugvinden.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!