Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Prijsplafond kan in de praktijk voor huishoudens heel verschillend uitpakken

  •  
14-12-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
19186 keer bekeken
  •  
Prijs:energieplafond 1127

Ondanks dat er al weken wordt gesteld dat er een prijsplafond voor gas en stroom gaat gelden voor een verbruik tot 1200 kuub gas 2900 kilowattuur stroom per jaar, blijkt na bekendmaking van de officiële regeling dit voor diverse huishoudens toch niet het geval te zijn. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat bevestigd na vragen van RTL Nieuws. 

Dat komt door de achterliggende rekenmethode. Voor het prijsplafond wordt niet alleen gelet op het verbruik over een heel kalenderjaar. Het plafond blijkt opgedeeld te zijn in twee periodes: eentje vóór je jaarafrekening en eentje erna. Die periodes zijn niet voor iedereen gelijk, je krijgt de jaarafrekening doorgaans op de dag waarop je ooit je contract afsloot bij de energieleverancier. 

Prijsplafond gebaseerd op verbruik per dag in plaats van per jaar

De 1200 kuub gas en 2900 kWh stroom die onder het prijsplafond vallen, zijn namelijk per dag verdeeld over het hele jaar in plaats van dat de vastgestelde waarden voor het hele jaar gelden. Er is wel rekening gehouden met het feit dat huishoudens in de winter meer verbruiken dan in de zomer.

Onderscheid tussen verbruik voor en na de jaarafrekening

Dat betekent het volgende: bij de jaarafrekening wordt enkel het verlaagde tarief van het prijsplafond in rekening brengen voor het aantal kuub of kilowattuur dat je volgens het rekenmodel maximaal tot die dag had mogen verbruiken. Alles wat je niet verbruikt hebt, verlies je. Verbruik je meer dan het vastgestelde maximum? Dan betaal je daar gewoon de normale prijs uit je contract voor; over het algemeen geldt dan dus de variabele marktprijs.

Een rekenvoorbeeld

Om het duidelijker te maken, heeft de overheid een rekenvoorbeeld gepubliceerd. Stel dat een huishouden op 13 april de jaarrekening voorgeschoteld krijgt. Van 1 januari tot 12 april mag dit huishouden 610 m3 gas en 976 kWh stroom gebruiken tegen de tarieven van het prijsplafond. 

Gebruikt het huishouden in deze periode meer m3 en kWh dan hierboven vermeldt? Dan betalen zij daarover het normale tarief uit hun energiecontract. Dit betekent ook dat in de periode van 13 april tot 31 december, dit huishouden nog maar 590 m3 gas en 1.924 kWh stroom mag gebruiken tegen de tarieven van het prijsplafond. Het maakt daarbij niet meer uit hoeveel zij vóór 13 april hebben verbruikt; dit komt te vervallen. 

Dit betekent ook dat de hoeveelheid stroom en gas die je overhoudt op het moment dat je van 1 januari tot 12 april mínder verbruikt dan je maximaal zou mogen verbruiken om onder het prijsplafond te vallen, komt te vervallen. Stel dat dit huishouden maar 500 m3 gas en 700 kWh stroom verbruikt tot 12 april, dan komen de overige 110 m3 gas en 276 kWh stroom dus te vervallen.

Wanneer voldoe je aan de gereduceerde tarieven?

Wanneer kun je maximaal gebruikmaken van de gereduceerde tarieven van het prijsplafond? Alleen als je zowel voor als na de jaarafrekening méér verbruikt dan wat je volgens het rekenmodel had mogen gebruiken óf als je precies op het gemiddelde verbruik zit. 

Volgens het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is voor deze rekenmethode gekozen om het uitvoerbaar te houden voor de energieleveranciers. Een woordvoerder benadrukt tegenover de NOS dat de uitwerking in de praktijk voor een gemiddeld huishouden weinig gaat uitmaken. "Verandert je situatie erg gedurende het jaar en zit je eindafrekening daartussen, dan kan het wel zijn dat het prijsplafond daar niet optimaal bij aansluit", aldus de woordvoerder.

bron: RTL Nieuws / NOS

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (34)

Nijrees
Nijrees3 feb. 2023 - 12:15

Waarom zo moeilijk doen! De overheid heeft een prijsplafond voor gas en elektra voor 2023 geïntroduceerd. Hierbij wordt op de jaarnota van 2023 voor gas een totaal van 1200m3 afgerekend voor vaste prijs van 1,45 euro per m3 en voor elektra een totaal van 2900kWh voor een vaste prijs van 0,40 euro per kWh. Zit je voor gas boven de 1200m3, dan betaal je de officiële gasprijs en voor elektra is dat boven de 2900kWh. Waarom nu ineens de nutsbedrijven de hoeveelheden van 1200m3 en 2900kWh verdelen over 12maanden van 2023 maakt het extra ingewikkeld. En dat is helemaal niet nodig, als je gewoon bij iedere klant de meterstanden van gas en elektra op 1 januari 2023 had opgevraagd, dan kun je gewoon afrekenen voor het hele jaar t/m. 31 december 2023. Ik heb het zo altijd waargenomen via de informatie van de overheid, dat het prijsplafond gewoon wordt afgerekend met het totale jaarverbruik in 2023.

EF8
EF831 dec. 2022 - 16:20

My 'eindafrekening' is 31 January... and it is not clear to me what this 'prijsplafond' would mean in my case... - I don't understand if it would mean anything when the year's contract ends at the first month of the year... Can anybody please explain about that ?? A reply in Dutch is not a problem.... Thanks in advance...

Virk
Virk19 dec. 2022 - 20:34

Hoe zit het met de verplichte regel om jaarlijks te moeten salderen door energiebedrijven? Nu kan dat dus ineens wel voor een gebroken periode waardoor alle voordeel verdwijnt en overschot voor laag tarief wordt verkocht aan mijn buurman en ikzelf kan mag bijbetalen? is dat niet conflicterend?

gerardvantol
gerardvantol17 dec. 2022 - 20:48

En wederom wordt ons door de boevenbende in Den Haag een oor aangenaaid.

bemoei-al -
bemoei-al -15 dec. 2022 - 17:01

Als je jaarafrekening voor 1 juli is dan wordt verbruik van 2022 meegenomen?

bemoei-al -
bemoei-al -15 dec. 2022 - 16:56

Wie snapt dit nog?

bartbo
bartbo15 dec. 2022 - 14:59

Ach, wij hebben zo wie zo geen donder aan dat prijsplafond. Wij hebben in huis een Zuurstofmachine die 24 uur per dag door stampt (mijn vrouw heeft die nodig om te overleven), die machine verbruikt zoveel dat wij ver boven het prijsplafond verbruiken. Nu zit je met een handicapt en wordt je er dubbel en dwars mee genaaid, Bij de zorgverzekeraar zeggen ze moet je naar de gemeente gaan, en bij de gemeente zeggen ze dat de zorgverzekeraar dat vergoed. Div kamer leden hebben de dit bij de verantwoordelijke minister aangekaart, maar die zegt dat de verantwoordelijke zal aanspreken, maar je hoort er niets over, dus veel woorden maar weinig wol bij de verantwoordelijke in dit zo gave land.

MReijerkerk
MReijerkerk15 dec. 2022 - 10:19

Ik heb even wat uitgezocht. In mijn huidige contract staat het volgende: NAAM Modelcontract 2022 Elektriciteit LOOPTIJD Variabel STARTDATUM 24 mei 2022 (dus de energie crisis was al begonnen) EINDDATUM 1 januari 2023 NORMAALTARIEF € 0,39407 / kWh DALTARIEF € 0,28677 / kWh In mijn nieuwe tarieven die ik gekregen heb nadat de overheid het plafond had ingesteld zijn: Stroom normaal tarief € 0,40 / kWh (onder p.) boven p. € 0,83679 / kWh Stroom dal tarief € 0,40 / kWh (onder p.) boven p.€ 0,67225 / kWh conclusie de energie leverancier gaat dus boven het plafond veel meer vragen als ze daarvoor vroegen. Ik heb het idee dat de leverancier door het gestelde plafond meer gaat vragen en daardoor meer winst maakt, immers mijn huidige tarief is " maar" 0,39€. Ook wil ik nog eens benadrukken dat ik heel verantwoord omga met energie door warmte te hergebruiken (restwarmte computers) maar daar dus eigenlijk wordt gestraft (omdat ik boven het elektra plafond meer moet betalen) en daardoor veel minder gas gebruik als het gemiddelde huishouden, dus kan ik niet profiteren van het gasplafond. Mijn idee is, wat ik ook heb besproken via "‎Contact met de Rijksoverheid", Om beide soorten energie bij elkaar te voegen en daar een Euro plafond voor te maken, dit zou namelijk een eerlijker gemiddelde opleveren" Mark.

rinuszwam
rinuszwam15 dec. 2022 - 10:18

De door VVD en CDA incl. CU ingevoerde Marktwerking o.a. in de energie voorziening blijkt al jaren onrechtvaardig te zijn ! Markwerking is in veel gevallen Onmenselijk én vooral Nadelig voor de Gewone Burgers !! Dat blijkt nu wel weer !! Een ander kabinet met een Werkelijk, ook een Sociaal Beleid wordt de hoogste tijd !! Juist de gewone man/vrouw zijn al jaren te dupe door dit huidige Kapitalistisch Kabinet !!

Buitendijk H
Buitendijk H14 dec. 2022 - 23:44

Die reken methode van de energie bedrijven kloppen al jaren niet dat hun bepalen hoeveel m3 en kilowatt uur je per jaargetijde gebruikt. Zeker nu niet meer met de slimme meters en mensen die het per maand zelf bijhouden en doorgeven via de app. Dus het verhaal dat hun bepalen wat bv je verbruik tot april is klopt niet. Dat plafond moet gelden voor heel 2023 en niks met extra betalen voor een periode of m3 en kwu inleveren. Hoop dat jullie dit in een programma opnemen.

mof
mof14 dec. 2022 - 17:41

In dit geval zou ik heel erg graag van mijn energieleverancieer een tabel willen ontvangen met daarin hoeveel gas en elektriciteit per dag mag worden gebruikt. Evt. in percentages van het jaarverbruik. Dat lijkt me dan wel zo eerlijk en controleerbaar. Overigens, ik gebruik al meer dan tien jaar ca. 300 kuub gas per jaar en 2300 kWh per jaar, dus zeer ws ga ik hier geen problemen mee krijgen. Dit jaar zit ik qua gas nog niet op 1/3 van mijn jaarverbruik na 2/3 van het jaar ....

holiday
holiday14 dec. 2022 - 15:49

Makkelijker konden ze het niet maken. Ik geef maar een keer per jaar de standen door, hoe kunnen zij dan bepalen wat ik van 1 jan tot 1 april heb gebruikt. Dit zelfde gebeurt ook bij een tarief verhoging, op het moment dat de verhoging in gaat zouden zij opnieuw de standen door moeten krijgen, maar dat gebeurt niet. Zij maken een schatting en dat is het, maar dat klopt natuurlijk niet.

1 Reactie
Buitendijk H
Buitendijk H14 dec. 2022 - 23:47

Dit gebeurt al jaren onterecht dat zij uitmaken hoeveel verbruik je hebt in bepaalde jaargetijden

MarcB1956
MarcB195614 dec. 2022 - 15:11

Dit systeem gaat geheid leiden to rechtsongelijkheid; of je wel of niet kunt genieten van de volledige subsidie op gas en elektra hangt af van een in weze willekeurige breuk in het jaar, t.w. het moment van je jaarafrekening. Voer voor (collectieve) rechtszaken! Het motto van de overheid lijkt wel: "waarom eenvoudig als het ook heel ingewikkeld kan?"

1 Reactie
R. de Souverein
R. de Souverein14 dec. 2022 - 15:47

Ja zo gaat dat en dat is echt niet per ongeluk. Het wordt express complex gemaakt. Dat maakt het altijd veel minder duidelijk dat er zaken niet deugen.

Liesmal9
Liesmal914 dec. 2022 - 13:08

Wie kan mij uitleggen hoe het prijsplafond "werkt" bij mensen die geen gas hebben en dus verwarmen met elektriciteit. Krijg je dan twee maal prijsplafond voor elektra. ??

1 Reactie
R. de Souverein
R. de Souverein14 dec. 2022 - 15:50

Nee 1x prijsplafond en 1x de optie zonnepanelen. Zoiets zullen ze dat wel gedacht hebben.

agapon1951
agapon195114 dec. 2022 - 12:59

Er is momenteel een actie op gang gebracht bij SP om de energie levering te nationaliseren zodat we hier geen energie meer hoeven af te nemen van 10 tallen maatschappijen welk ook nog een van dochterondernemingen voorzien die zgn met elkaar concurreren. Die marktwerking werkt niet en is een verkapte uitbuiters systeem vanaf het moment dat deze in werking trad. Dit geld ook voor de zorg. Schakel ze uit en je houdt een fortuin over die dat niet beheerd wordt door allerlei dubieuze verzekeraars en banken.

1 Reactie
R. de Souverein
R. de Souverein14 dec. 2022 - 15:59

Weet je nog jaren terug toen de SP de verkiezingen 'gewonnen' had? Wat heeft dat toen uitgehaald? Helemaal niks. Denk niet dat hier dan ook iets van terecht komt, laat staan 'op tijd'. Ze doen ook netjes mee met het kartel, je hoort niks vd SP om in te gaan tegen alles dat speelt om straks zaken 'better' te 'builden' dan dat ze waren maar dan moet alles wel eerst kapot. Denk dat dit een gevalletje valse hoop is (zoals op zoveel vlakken).

asimov007
asimov00714 dec. 2022 - 12:00

Weer een bewijs dat de overheid onbetrouwbaar is. Als het puntje bij paaltje is het altijd anders. Een schandaal gewoon. Een plafont is een plafont is mijn mening en dat geld gewoon voor het jaar verbruikt en niets kwijtraken enzo.

1 Reactie
hidkees
hidkees15 dec. 2022 - 9:57

Een plafond is geen plafont.

MReijerkerk
MReijerkerk14 dec. 2022 - 11:29

Deze regeling blijft discrimineren, ik heb een 1 persoons huishouden. Omdat ik volledig ben afgekeurd ben ik hele dagen thuis. Aangezien mijn computers mijn passie zijn staan die in mijn hobbykamer. Hiervan gebruik ik de restwarmte om dit vertrek te verwarmen. Ik gebruik dus weinig gas maar meer elektriciteit. Daardoor kan ik dus niet profiteren van het gasplafond maar voor de KWh die ik boven het plafond gebruik moet ik het dubbele betalen, wat bepaald is door de overheid. Als ik kijk naar november heb ik 26m3 gas verbruikt 143 KWh normaal en 147 KWh laag. Dit komt neer op € 45,56 voor het gas en € 119,78 voor elektra. Prijzen die ik nu betaal zijn dus nu 0,41 € voor elektra en 1,75 € voor gas. (variabel contract) Echter door de maatregelen van de overheid wordt de prijs boven het elektra plafond bijna verdubbeld. Mijn huidige contract rekent: NORMAALTARIEF € 0,39407 / KWh elektra DALTARIEF € 0,28677 / KWh / elektra € 1,26206 / m3 gas Daarnaast worden ook de tarieven voor de levering verhoogd. Bedankt overheid, jullie weten echt niet hoe het is om eenzaam thuis te zitten! En zoals zo vaak gebeurt moet ik, omdat ik niet mee kan leven in de maatschappij, weer gekort. Ik vind het ronduit SCHANDALIG.

2 Reacties
omatine
omatine14 dec. 2022 - 13:06

Beste M, "voor de KWh die ik boven het plafond gebruik moet ik het dubbele betalen, wat bepaald is door de overheid. " Deze opmerking begrijp ik niet. De overheid bepaalt niet de tarieven boven het plafond. Dat doen de energiemaatschappijen. Wat de overheid wel doet is stellen hoeveel jij maximaal betaalt voor een kWh en voor gas. Dat noemen we het plafond. Maar dat plafond geldt niet onbeperkt. Het geldt alleen voor een bepaald verbruik per jaar. Als jij meer gebruikt dan die afgesproken hoeveelheid (1200 voor gas en 2900 voor stroom), dan ga je voor dat meerdere de prijs betalen die in jouw contract staat. Als de prijs in jouw contract hoger is dan het plafond, dan profiteer je daarvan tot die 1200 voor gas en 2900 voor stroom. Als jou tarief lager is dat het plafond, dan blijf je gewoon de bedragen uit je contract betalen. Je kunt dus met plafond nooit duurder uit zijn dan zonder plafond! De overheid verhoogt wel de btw op energie. Die hadden ze van de zomer naar beneden gedaan en dat gaat nu weer terug naar wat het was. Dus ik weet niet of je dat echt een verhoging kunt noemen. Ik zie het meer als een tijdelijk verlaging. En de vaste contracten worden wat duurder. Daar heb je ook gelijk in. Maar dat gaat niet om heel grote bedragen. Sterkte deze winter!

Buitendijk H
Buitendijk H14 dec. 2022 - 23:50

Voor jou veranderd er niets zolang je dit contract houdt

Ruben_terM
Ruben_terM14 dec. 2022 - 11:22

Waarom verbaast dit me niks? Leuk, hoor, zo'n prijsplafond, maar in 2024 is de overgang dan helemaal groot naar de prijzen waar ze dan naartoe verhogen.

tondelee
tondelee14 dec. 2022 - 10:57

Waarom niet bij gebruik van de slimme meter de gegevens van een jaar, je kunt per dag zelfs nagaan wanneer het plafond is bereikt. Zodra iemand in het jaar boven het plafond uitkomt, dan het voorschot aanpassen. De jaarafrekening kan gesplist worden in voor 1/1/23 en na 1/1/23 met de gegevens van slimme meters.

Engelse drop
Engelse drop14 dec. 2022 - 10:46

Ik gebruik zelf 750 kuub gas , dan heb ik dus 450 kuub over. Mag ik deze schenken aan iemand anders? Of verdwijnt dat weer voor reisjes voor mevrouw kaag.

borg queen
borg queen14 dec. 2022 - 10:41

Dus eerst iedereen blij maken en nu weer die dode mus.

hidkees
hidkees14 dec. 2022 - 10:35

"Er is wel rekening gehouden met het feit dat huishoudens in de winter meer verbruiken dan in de zomer." Hoe dan? Dit blijkt ook niet uit het rekenvoorbeeld. Eén na laatste alinea: hier moet volgens mij staan "minder" in plaats van "meer". Voor "meer', dus wat boven het plafond uitkomt betaal je niet het gereduceerde tarief.

2 Reacties
Frank1965
Frank196514 dec. 2022 - 10:40

Inderdaad: wat is nu de verdeling? Het is niet lineair (per dag) over het hele jaar. Waarom is dit niet beschreven? Dan kunnen we hier 'rekening mee houden'. Ik kan dit wel over een heel kalenderjaar bijhouden, maar daar heb ik nu dus niks aan.

Redacteur
Redacteur 14 dec. 2022 - 10:49

Goedemorgen, De specifieke verdeling is nog niet bekend gemaakt. Als we daar een antwoord op hebben, zullen we dat bekendmaken. In de voorlaatste alinea ging het er vooral om wanneer je maximaal gebruik kunt maken van het prijsplafond. Dit woordje hebben we toegevoegd. Dank voor uw opmerking! Met vriendelijke groet, Online redactie Kassa

corrie burgers
corrie burgers14 dec. 2022 - 10:22

Is bovenstaande rekenmethode bedoeld om mensen nog meer angst aan te jagen. Nu terwijl het al best kouder wordt durven mensen nauwelijks hun verwarming aan toe doen. Nog even en dan durven ze hun licht ook niet meer aan te doen. Het kan natuurlijk ook bedoeld zijn om grote opruiming te houden onder burgers die niet meer nuttig zijn voor deze samenleving.

joost12
joost1214 dec. 2022 - 10:07

het leek zo mooi te zijn maar we komen er weer bedrogen uit zoals altijd als ze mooie beloftes doen en wie is de pineut de gewone mensen die er voor moet betalen

Kariena
Kariena14 dec. 2022 - 10:07

Hoe moeilijk wil je het voor veel mensen maken. En hoe slecht wordt het uitgelegd.