Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Prijsplafond energie definitief: hoger plafond voor stroom, tarieven omlaag

04-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
17081 keer bekeken
  •  
Geld energie lamp

Het kabinet heeft een definitief prijsplafond voor gas en stroom voor consumenten vastgesteld. Voor gas gaat straks een maximumprijs van 1,45 euro per kubieke meter gelden en voor stroom maximaal 0,40 euro. Het prijsplafond geldt vanaf 1 januari 2023: voor november en december ontvangen huishoudens een vaste korting van 190 euro per maand op de energierekening, maakte het kabinet bekend.

Het prijsplafond ligt lager dan de regeling waarmee het kabinet op Prinsjesdag kwam: in plaats van 1,50 euro voor een kubieke meter gas geldt er nu een maximum van 1,45 euro voor een kubieke meter gas. Voor stroom geldt een maximum van 0,40 euro per kWh in plaats van de oorspronkelijke 0,70 euro per kWh.

Prijsplafond soepeler dan verwacht

Deze prijzen gelden voor gasverbruik tot 1200 m3 en stroomverbruik tot 2900 kWh. Dat betekent dat de grens voor het stroomverbruik dus hoger ligt de oorspronkelijke 2400 kWh waar vanuit werd gegaan. Hierdoor kunnen meer huishoudens met een warmtepomp profiteren.

Prijsplafond voor mkb’ers en zelfstandigen

Ook andere kleinverbruikers, zoals zelfstandigen, verenigingen, sommige kleine bedrijven en "kleine maatschappelijke organisaties" zullen onder het plafond vallen, verwacht het kabinet. Voor middelgrote en kleine bedrijven die veel verbruiken, zoals bakkers, komt nog een specifieke regeling.

Kosten van het prijsplafond

Doordat het pakket soepeler is, vallen de maatregelen ook een stuk duurder uit: 23,5 miljard euro als de prijzen op een vergelijkbaar niveau blijven, maar de regeling voor volgend jaar kan in het minst gunstige geval zelfs oplopen tot 40 miljard euro. Het kabinet ging eerst uit van ongeveer 10 tot 15 miljard euro.

De maatregelen op een rij:

-In november en december krijgen huishoudens 190 euro per maand aan compensatie. Deze korting wordt door de energiemaatschappij waar je klant bent uitgekeerd. Wie een lage energierekening heeft, krijgt evengoed twee keer 190 euro.

-Tot een gemiddeld verbruik van 1200 m3 en 2900 kWh geldt een maximumprijs van respectievelijk 1,45 en 0,40 euro.

-De maximumprijs die mensen betalen voor stroom daalt van 0,70 euro cent naar 0,40 euro per kWh. Op die manier moeten ook mensen die geen gas meer verbruiken meeprofiteren van het prijsplafond.

-Het maximumtarief voor gas daalt iets: van 1,50 euro naar 1,45 euro per m3.

-Voor stroom geldt straks een hoger plafond dan oorspronkelijk de bedoeling was. In de eerdere plannen van het kabinet gold het prijsplafond tot een jaarlijks verbruik 2400 kWh stroom, maar dat is nu naar boven bijgesteld tot 2900 kWh.

-Het kabinet onderzoekt nog wat de mogelijkheden zijn om mensen te helpen die gebruikmaken van blokverwarming. Daar is dus nog niks over bekend.

-Ook voor zelfstandigen, verenigingen, sommige kleine bedrijven en kleine maatschappelijke organisaties zullen naar verwachting onder het plafond vallen.

-Voor energie-intensieve mkb’ers komt nog een specifieke regeling. ANP

Reacties op het prijsplafond voor gas en licht:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

Wilma-60
Wilma-6030 nov. 2022 - 10:40

En daar komen de BTW en transportkosten nog overheen, dus nog een hele hoge prijs !!!

miss1161
miss116119 okt. 2022 - 18:45

Wat voor mij niet duidelijk is: Wordt er met het energieplafond rekening gehouden met wat je aan stroom binnenhaalt door zonnepanelen? Wij halen 8000 kWh per jaar binnen. Is voor ons dan het energieplafond: 10900 kWh? Tweede vraag; Het energieplafond start per 1 januari. Staat dan bij iedereen de teller op 0? Wij hebben namelijk de jaarafrekening in september.

Karel de Ridder
Karel de Ridder6 okt. 2022 - 7:44

Waarom een prijsplafond en niet het aanpakken van de leveranciers. De consumenten moeten toch betalen. Is het niet aan de leveranciers, danwel aan de belasting. De leveranciers/aandeelhouders lachen zich rot, want over de winst hoeven ze zich geen zorgen te maken. De zorgen liggen toch bij de consumenten, of het nu rechts of links om is.

henryw210
henryw2105 okt. 2022 - 14:57

het is een grof schandaal om de prijzen zo ver op te schroeven dadelijk kost n kuub gas 10 euro en 1 kWh stroom 5 euro en maar graaien de enige wat hier aan verdient zijn de grote bedrijven Essent vattenfall etc denk dat ze in heel europa moeten ingrijpen en een prijs plafond voor jaren vast zetten we worden allemaal genaaid met de broek aan wat oorlog wat n smoes we gebben hiet tig kuub gas in de grond zitten compenseer de mensen in groningen worden nog wat in de wacht gezet nee wel stikstof onzin wat miljarden kost en de mensen kunnen zich niet eens warmen of avonds n lampje aan doen

Nico van Holst
Nico van Holst5 okt. 2022 - 12:42

Wij verblijven 4 maanden per jaar op een vakantiepark. Hier hebben wij de beschikking over een gasaansluiting (butaan vd eigenaar €4,60 m3), water en electra. Voor het water en electra geeft de eigenaar deze zaken één op één door vd energieleverancier tegen veel hogere tarieven dan de leverancier dit doet bij huishoudens t.w. Water €2,90 per m3 en electra €0,65 per kWh. Is dat wel toegestaan?

rufus1
rufus15 okt. 2022 - 12:32

Wie kan mij vertellen welk huis ze hebben gebruikt om op 1200m3 per jaar uit te komen, wij komen al jaren rond de 1800m3 uit, in een huisje , tussenwoning met rondom dubbel glas en spouwmuurisolatie en overal tochtstrips!!

1 Reactie
Krav
Krav5 okt. 2022 - 16:57

Een doorsnee tussenwoning verbruikt gemiddeld 1250 m3 gas, Dat komt uit diverse onderzoeken naar voren. Rond de 80% om deze te verwarmen. Het kan zijn dat jullie lang en veel douchen of in bad gaan? Uitgebreid op gas koken? Of je stookt alles standaard dag en nacht naar 25 graden. Verwarm alleen je woonkamer en gebruik de stijgende warmte om je slaapkamer boven op 15 graden te houden. Hoeveel kou trekt er op onder je vloer? Of is je dubbel glas al meer dan 20 jaar oud? Kies voor hr+++ glas, die verwarmen je woning bij elke winterse zonnestraal. En bij zoveel gasverbruik zou ik roch eens gaan denken aan een warmtepomp. Ik zou eerste eens beginnen om je verbruik te gaan monitoren met slimme meter en diverse apps. Ik heb hier 2 kleinere vrijstaande huizen. Zitten rond de 1200 per jaar per woning, wat gemiddeld 2400 m3 per jaar zou moeten zijn. Alles goed geissoleerd, zonering van verwarming, niet onnodig lang douchen, snachts verwarming op 15 graden.

karolos
karolos5 okt. 2022 - 12:16

Ik zou graag willen weten over welke periode het verbruik van gas en elektriciteit bekeken wordt? Met ingang van 1/11/2022 of wordt gekeken naar het afgelopen jaar?

Michael Smeer
Michael Smeer5 okt. 2022 - 11:49

Ik ben blij met de nieuwe tarief plafonds en de daarbij gestelde maxima voor verbruik. Ik raad wel iedereen aan om alvast maandelijks geld apart te leggen voor 2024. De markttarieven zullen voorlopig immers blijven stijgen, en de Energie bedrijven leveren nu veel winst in dat uiteindelijk gecompenseerd zal moeten worden. Dat zullen wij uitendelijk toch gaan betalen!

1 Reactie
Krav
Krav5 okt. 2022 - 16:59

Niet helemaal waar. Alles boven het plafond legt de overheid bij. Dus de energiemaatachappijen krijgen gewoon de volle pond. Het terugbetalen zullen we wel doen, aan de overheid, maar dan middels belastingen.

Paul van Oojen
Paul van Oojen5 okt. 2022 - 10:27

Welk tarief krijg ik straks terug voor de door de zonnepanelen terug geleverde elektriciteit? De € 0,40 cent of het daadwerkelijke hoge tarief? M.vr.gr. Paul van Oojen

2 Reacties
Michael Smeer
Michael Smeer5 okt. 2022 - 11:52

Beste Paul, die tarieven per terug geleverde kwh liggen nu tussen de 5 en 11 ct. Ik denk niet dat je meer gaat krijgen. Eerder minder. :-(

Krav
Krav5 okt. 2022 - 16:59

Je saldeert toch al? Je bent in dat geval zelf ook een dure leverancier.

aad piraat
aad piraat5 okt. 2022 - 9:19

Een grote kermis op niks af. Met het staats(burger)belang voorop in afkondiging van de noodtoestand per direct bij wet de koppeling tussen gas en electraprijs los laten. Hierbij tevens een reële prijs vaststellen voor de leveranciers afgedwongen met een extreme boeteclausule als koekje van eigen deeg en de graaicultuur is gedwongen tot een morele stap terug.

1 Reactie
Michael Smeer
Michael Smeer5 okt. 2022 - 11:55

Helemaal mee eens, maar mag nog wel verder gaan. groene- en kernenergie ook van grijze energie loskoppelen. Net als de standsverwarming, etc.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!