Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Prijsexplosie op huizenmarkt: verkoopprijs op recordhoogte

05-07-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1254 keer bekeken
  •  
huur hypotheek koopwoning huis 1127

De huizenprijzen zijn nog nooit zo hoog geweest als in de afgelopen maanden. De gemiddelde verkoopprijs piekte in het tweede kwartaal op 468.000 euro. Dat is een stijging van 7,2 procent ten opzichte van de periode januari - maart van dit jaar. "Een uitzonderlijke toename", vindt makelaarsvereniging NVM.

Sinds het begin van de metingen in 1995 is dit nog maar een keer eerder is gebeurd. Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2023 zijn de prijzen met 13,6 procent nog harder gestegen. Het gaat om de grootste stijging in twee jaar.

Zorgen bij makelaarsvereniging NVVM

De NVM zegt zich zorgen te maken over de prijsontwikkeling en de betaalbaarheid van huizen op de lange termijn. "De prijzen vliegen omhoog door de krappe markt, goede financierbaarheid, inkomensstijgingen en daarmee het vertrouwen van de consument", legt Lana Gerssen, de voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen, uit.

Vaker overbiedingen

Huizenkopers hebben afgelopen kwartaal vaker overboden, aldus de NVM. In april, mei en juni zijn twee op de drie huizen boven de vraagprijs verkocht. Een kwartaal eerder was dit nog 56 procent en een jaar eerder 39 procent. De verkoopprijs was gemiddeld 4,3 procent hoger dan de vraagprijs.

Ondanks de recordprijzen en het tekort aan te koop staande huizen hebben NVM-makelaars afgelopen kwartaal ruim 35.000 bestaande huizen verkocht, 3 procent meer dan een jaar eerder en 18 procent meer vergeleken met het eerste kwartaal. Toen zag NVM het aanbod nog opdrogen, maar vorig kwartaal werden 41 procent meer woningen te koop gezet.

Iets gunstiger beeld nieuwbouw

In de nieuwbouw ziet het er voor kopers gunstiger uit volgens NVM. Hier daalden de prijzen naar gemiddeld 475.000 euro, 1,2 procent minder dan in het eerste kwartaal. Het aanbod lag met ongeveer 15.200 huizen 11 procent hoger dan in januari, februari en maart. Makelaars verkochten ook veel meer nieuwbouwhuizen dan in het tweede kwartaal van 2023.

Verder zien vier op de vijf makelaars dat verhuurders hun huizen vaker verkopen, aldus NVM. Dat zou vooral komen door de wet die op 1 juli inging om te hoge huren in het middensegment tegen te gaan, het verbod op tijdelijke huurcontracten en ongunstigere belastingmaatregelen. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!