Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Prijs voor meten fijnstof met smartphone

25-10-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Iphone-vijf-twee_03.jpg
Een team van de Universiteit Leiden heeft woensdagavond de Academische Jaarprijs 2012 gewonnen voor een project waarbij fijnstof met smartphones kan worden gemeten. Dat maakte de organisatie bekend. De prijs wordt sinds 2005 toegekend aan het team met het beste plan om wetenschappelijk onderzoek onder de aandacht van een groot publiek te brengen.
Meettechniek
De winnaars willen een experiment houden met een opzetstukje voor een smartphone en een bijbehorende app. Daarmee zullen volgend jaar 10.000 mensen in Nederland tegelijk een meting uitvoeren naar fijnstof en zo een bijdrage leveren aan de wetenschap. De meettechniek is afkomstig uit de sterrenkunde en het ruimteonderzoek, aldus het winnende team.
Prijs voor experiment
Alle metingen worden gecombineerd tot een kaart van fijnstof boven Nederland, is de bedoeling van het zogeheten iSPEX-project. Het team staat onder leiding van sterrenkundige Frans Snik. De 100.000 euro die aan de prijs is verbonden, wordt gebruikt om de opzetstukjes te produceren en te verspreiden. Als het experiment slaagt, wordt het uitgebreid. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!