Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Prijs van hout zal nog wel een tijdje hoog blijven'

05-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
188 keer bekeken
  •  
timmerman hout plank bouwmarkt 1127
De prijs van hout zal op korte termijn niet dalen, voorspelt brancheorganisatie EPV. Dat komt door problemen die zijn ontstaan door de coronapandemie. Bovendien nadert de vakantieperiode, waardoor veel zagerijen gesloten zullen zijn.
De zagerijen hadden voor de virusuitbraak al een lage voorraad. Die kunnen ze deze zomer nog niet snel genoeg aanvullen. Dat terwijl de vraag zo hoog is, dat zagerijen die in normale tijden niet eens bij zouden kunnen halen. De opgelopen achterstand wordt de komende drie maanden zeker niet ingelopen, aldus EPV.

Vervoer en vraag uit China

Er is ook en nijpend tekort aan vrachtwagens en containers. Volgens EPV zorgt dat ervoor dat het vervoer van hout "extreem duur" is geworden.
Dat er vanuit China veel vraag naar hout is, maakt de prijs er niet zachter op. Door de transportproblemen is die vraag nu nog normaal, maar op het moment dat het hout weer goed vervoerd kan worden, denkt de brancheorganisatie dat de druk op de Europese houtmarkt alleen maar zal toenemen. De Nederlandse houtverwerkende industrie haalt haar hout grotendeels uit Europese productiebossen.

Schaarste in woningbouw

Dan de aanbieders van hout. Die houden zich door de problemen niet meer aan de afspraken met inkooporganisaties. Dat heeft óók gevolgen voor de prijzen, signaleert de EPV verder.
De schaarste aan bouwmaterialen wordt al maanden genoemd als een van de problemen in de Nederlandse woningbouw. Die moet de komende jaren flink omhoog om het woningtekort van 279.000 huizen op te vullen. Steeds meer bouwbedrijven kunnen daardoor niet zo snel afbouwen als ze zouden willen, liet het Economisch Instituut voor de Bouw vrijdag nog weten.
Bron: ANP, Economisch Instituut voor de Bouw

Meer over:

hout, bouwen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!