Kassa

Prijs pakje sigaretten mogelijk naar 40 euro in 2040

01-06-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
538 keer bekeken
  •  
sigaretten_geld_20220527

Het kabinet overweegt om de prijs voor een pakje sigaretten in 2040 naar meer dan 40 euro te verhogen. Dit wordt bevestigd door ingewijden nadat De Telegraaf hierover dat bericht. Dat is veel meer dan de verhoging naar 10 euro, die in het regeerakkoord is afgesproken.

Verantwoordelijk staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) hoopt zo het aantal rokers met meer vaart terug te brengen. 

Percentage rokers terugdringen

De staatssecretaris denkt met de forse prijsverhoging het percentage van mensen die roken (twintig procent) terug te brengen naar zeven procent in 2040. Uiteindelijk is het doel dat maar vijf procent rookt in dat jaar. Bijkomend doel is ook dat er geen rokers meer zijn onder de kinderen die nu opgroeien.

20 euro per pakje in Australië

In het coalitieakkoord stond al dat prijzen voor sigaretten moeten worden verhoogd naar ongeveer tien euro per pakje in 2025. Volgens Van Ooijen is het verhogen van de prijs de beste manier om te zorgen dat minder mensen gaan roken. Een voorbeeld voor het beleid is Australië, waar een pakje nu omgerekend al meer dan twintig euro kost. ANP/De Telegraaf

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

adriaan2
adriaan22 jun. 2022 - 11:49

Ik dacht dat regeren vooruit zien was. Met alle te verwachten loonstijgingen die er ongetwijfeld komen gaan zal 40 euri een kleinigheid zijn tegen die tijd. Bovendien zie ik op de belgische tankstations flinke partijen tabaksproducten over de toonbank gaan. Het heeft m.i. alleen echt effect als de prijs nu enorm opgeschroefd wordt en belgië zien mee te krijgen.

borg queen
borg queen1 jun. 2022 - 12:30

Waarom pas in 2040? Nu al zo duur maken dat het onbetaalbaar wordt. Eigenlijk nog beter om deze ongezonde gewoonte, die niet nodig is om te leven, compleet te verbieden. En in ieder geval iedereen die ziek wordt door roken, zelf de kosten te laten betalen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!