Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Prijs hout zal stijgen door hogere vraag en onzekere aanvoer

26-03-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1556 keer bekeken
  •  
Hout

Er is een toegenomen vraag naar hout en een instabiele grondstoffenmarkt, becijfert Vereniging van Nederlandse Houtondernemeringen (VVNH). Als gevolg dreigen minder aanbod en hogere prijzen. Zo neemt de vraag naar bouwmaterialen van hout wereldwijd toe en heeft de coronacrisis voor logistieke problemen gezorgd. Hierdoor stagneren leveringen.

De prijzen van naaldhout zijn volgens de VVNH inmiddels gemiddeld verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Dit is volgens de VVNH een ongekende situatie. De vereniging maakt zich zorgen over de beperkte beschikbaarheid van naaldhout, dat met name uit Europa komt. Tot aan de bouwvak, die doorgaans in de zomerperiode valt, zijn de meeste zagerijen in het noorden, oosten en midden van Europa uitverkocht. De vereniging verwacht wel dat deze situatie tijdelijk is, omdat in de Europese bossen jaarlijks veel meer bijgroeit dan er wordt geoogst.

Hoe de periode voor naaldhout er na de zomer van 2021 uit zal zien, hangt onder andere af van de vraag vanuit de Verenigde Staten en China en een mogelijk verbod op de export van stammen uit Rusland begin 2022.

Stilgelegde houtproductie

Voor andere houtproducten stijgen de prijzen ook, vanwege onder meer stilgelegde productie in landen. Verder spelen andere coronagerelateerde problemen, zoals het tekort aan containers. Hierdoor kunnen spullen moeilijker van de ene kant van de wereld naar de andere kant komen.

Aanvoerproblemen tropisch hardhout

Hardhout uit tropische gebieden, dat in de woningbouw wordt gebruikt, is ook moeilijker te krijgen vanwege aanvoerproblemen. Als gevolg vallen de prijzen tot een kwart duurder uit dan vorig jaar. Voor plaatmaterialen, waaronder triplex en MDF, wisselen de prijsstijgingen veel sterker, van 6 procent meer tot zelfs 60 procent meer voor sommige producten. Dat komt eveneens door een wereldwijd toegenomen vraag. De VVNH verwacht dat dit langere tijd zo zal blijven, omdat de productie niet op korte termijn zal toenemen. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!