Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Prijs hout zal stijgen door hogere vraag en onzekere aanvoer

26 mrt 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1382 keer bekeken
  •  
Hout

Er is een toegenomen vraag naar hout en een instabiele grondstoffenmarkt, becijfert Vereniging van Nederlandse Houtondernemeringen (VVNH). Als gevolg dreigen minder aanbod en hogere prijzen. Zo neemt de vraag naar bouwmaterialen van hout wereldwijd toe en heeft de coronacrisis voor logistieke problemen gezorgd. Hierdoor stagneren leveringen.

De prijzen van naaldhout zijn volgens de VVNH inmiddels gemiddeld verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Dit is volgens de VVNH een ongekende situatie. De vereniging maakt zich zorgen over de beperkte beschikbaarheid van naaldhout, dat met name uit Europa komt. Tot aan de bouwvak, die doorgaans in de zomerperiode valt, zijn de meeste zagerijen in het noorden, oosten en midden van Europa uitverkocht. De vereniging verwacht wel dat deze situatie tijdelijk is, omdat in de Europese bossen jaarlijks veel meer bijgroeit dan er wordt geoogst.

Hoe de periode voor naaldhout er na de zomer van 2021 uit zal zien, hangt onder andere af van de vraag vanuit de Verenigde Staten en China en een mogelijk verbod op de export van stammen uit Rusland begin 2022.

Stilgelegde houtproductie

Voor andere houtproducten stijgen de prijzen ook, vanwege onder meer stilgelegde productie in landen. Verder spelen andere coronagerelateerde problemen, zoals het tekort aan containers. Hierdoor kunnen spullen moeilijker van de ene kant van de wereld naar de andere kant komen.

Aanvoerproblemen tropisch hardhout

Hardhout uit tropische gebieden, dat in de woningbouw wordt gebruikt, is ook moeilijker te krijgen vanwege aanvoerproblemen. Als gevolg vallen de prijzen tot een kwart duurder uit dan vorig jaar. Voor plaatmaterialen, waaronder triplex en MDF, wisselen de prijsstijgingen veel sterker, van 6 procent meer tot zelfs 60 procent meer voor sommige producten. Dat komt eveneens door een wereldwijd toegenomen vraag. De VVNH verwacht dat dit langere tijd zo zal blijven, omdat de productie niet op korte termijn zal toenemen. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Pharmacopolam Circumforaneum
Pharmacopolam Circumforaneum26 mrt 2021 - 14:21

Dubbele prijs geld inderdaad voor de ruwe Stammen... maar Rusland wil die niet meer leveren want gezaagde en geschaafde of kant en klare producten leveren meer werkgelegenheid op en afval tot Pellets draaien ook...
Net als gedroogd en geïmpregneerde meer opleverde, mits deze recht en scheurvrij bleven, met hun lagere uurlonen en meer winst in Russia, heb net een failliet westers bedrijf gezien die opgekocht is en daar gaat draaien, CNC gestuurde freesmachines waar ze betere producten mee maken na revisie dan hier, goede vakmensen en monteurs daar leveren een beter passende balk op... zeker voor de Log woningen die via, via tussen handel als Europees product op de markt gezet worden, het verbod in 2022 is voor ruwe stammen, daar verdien je niets op, veel werk en nauwelijks te eten als je ziet hoe de grote zagerijen in westen de markt beheersen... die Managers denken alles beter te weten maar een Boomstam verbod kan de afzet van die dure West Europese onderuit halen.