Prijs en beschikbaarheid laadpaal worden inzichtelijk gemaakt
12-10-2020
•
leestijd 1 minuten
•
127 keer bekeken
•
Hoe duur is de stroom? Welke laadpaal is vrij? Hoe snel laadt die op? Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) wil de wet wijzigen, zodat de aanbieders van laadpalen verplicht worden deze informatie in te delen.
Hiermee kunnen navigatieapps en online prijsvergelijkers elektrische rijders 'real time' van accurate info voorzien, aldus Van Veldhoven.
Zekerheid in plaats van 'laadstress' van juli 2021
De staatssecretaris wil de automobilisten "zekerheid en vertrouwen" geven. 'Laadstress' zou voor veel mensen een drempel zijn om elektrisch te gaan rijden, zegt het ministerie van Infrastructuur. De regel moet vanaf 1 juli 2021 ingaan en gaat maandag in consultatie. Dat houdt in dat mensen een reactie kunnen geven op het voorstel.
Hoewel het plan nog door de Tweede Kamer moet, zal dit waarschijnlijk geen belemmering zijn. Het was immers de Kamer zelf die om dit initiatief vroeg.
'Net zo makkelijk als telefoon opladen'
Nergens ter wereld staan zoveel laadpalen per vierkante kilometer als in Nederland, zegt het ministerie. Volgens een schatting zijn er in 2021 ruim tweehonderd nieuwe laadpalen per werkdag nodig om het groeiende aantal elektrische auto's bij te benen. Het kabinet vindt dat onderweg opladen "op termijn net zo makkelijk moet zijn als het laden van je telefoon".
Kassa liet eerder dit jaar zien dat er voor de elektrische rijder nu nog grote onduidelijkheid is over de tarieven bij de laadpalen. Kassa / ANP