Kassa

'Prepaid-energie leidt tot lager verbruik'

  •  
19-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
hand geld  930
Vooruitbetalen voor energie leidt tot een lager verbruik en meer grip op de kosten. Dat is de conclusie van een proef onder vijftig huishoudens van vijf partijen uit de energiewereld, waaronder Alliander en Vattenfall.

Gemiddeld 7 procent minder verbruikt

Deelnemers betaalden een bedrag vooraf en konden via een webportal hun verbruik en hun saldo zien. Ze kregen bericht als het saldo te laag dreigde te worden en konden het zo nodig opwaarderen. De deelnemers gingen gemiddeld 7 procent minder energie verbruiken en vonden het prettig om zelf 'aan de knoppen' te kunnen zitten.

Geen betalingsachterstanden

Voor de netbeheerders en energieleveranciers was het handig dat er op deze manier geen betalingsachterstanden optraden. Het kan daarom een uitkomst blijken voor huishoudens die moeite hebben met betalen van hun rekeningen. De energiepartijen zien dan ook graag een tweede, bredere proef met prepaid-energie, waaraan ook schuldhulpverleners en maatschappelijke organisaties meedoen. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

endemion
endemion25 apr. 2019 - 21:01

Weer typisch zo'n idee om de bevolking vooral weer af te leiden zodat de misstanden lekker onopgemerkt blijven. Energieverbruik zou voor een privé persoon gewoon bijzaak moeten zijn waar niemand of je nu hoog of laag inkomen hebt heel erg bij stil hoeft te staan. En waar hebben we het helemaal over 7% nogal, dat valt maar net buiten de statistische correctie.

tenormin
tenormin19 apr. 2019 - 16:26

Weer zo'n achterlijke "proef" , 50 huishoudens van 5 partijen uit de Energiewereld. Dat muntje van vroeger, wat ik mijn Oma altijd zag doen om te kunnen koken en warm water te hebben was zo op. Prepaid telefoon, dat zal voordeliger uitpakken maar energie? Laat me niet lachen. De kW prijs zal hierdoor omhoog vliegen. Ze willen echt hun fikse inkomsten niet willen missen. En waar moet dat "vooruitbetalen" dan gebeuren? Een gleuf in de slimme meter maken en daar je munten in stoppen? De zotten.

2 Reacties
paul van baak
paul van baak19 apr. 2019 - 18:00

Dat muntje (dubbeltje) vroeger was een prima uitkomst , hadden ze nog moeten doen voor wanbetalers want op is op want de betaler betaalt voor deze mensen en daarom die hoge prijzen.

endemion
endemion25 apr. 2019 - 20:53

Zolang ze nog dikke winst maken is het nergens voor nodig om die paar wanbetalers erbij te gaan betrekken laat staan de schuld voor een hoge prijsstand te geven.

jan B.
jan B.19 apr. 2019 - 16:16

Als je minder gebruikt dan verhogen de electra bedrijven de energie prijzen en ben je nog verder van huis

hipppo
hipppo19 apr. 2019 - 14:52

Flauwekul. De wijze van betalen voor je energie zal nooit echt veel invloed hebben op hoeveel je verbruikt. De beste methode om je verbruik te matigen is, bewust ermee omgaan, dan hoef je ook niet regelmatig een overzicht te raadplegen om te zien hoeveel je nu weer extra hebt verspild. Dus: overbodige electrische apparaten de deur uit, niet overal, binnen en buiten, verlichting aan hebben, dat scheelt al aardig wat. Mijn electriciteitsverbruik is iets hoger dan 1400kwh, in een twee-onder -één-kapwoning met aparte kantoor-atelierruimte. 

latevogel
latevogel19 apr. 2019 - 14:21

Nog even en we zien s'avonds als het donker wordt, wie geld heeft voor elektriciteit en wie niet.Nog even en we hebben de "samenleving" letterlijk gesplitst in "goede" en "slecht" betalende burgers.  Maar even serieus, als we zo bang zijn als leverancier dat er niet betaald wordt maandelijks, waarom gaat de gemeente de vaste lasten niet betalen aan de bedrijven en wooncorporaties en het resterende bedrag storten op de rekening van de betreffende personen? We hebben het dan over vrijwillig meedoen aan dit project en over mensen die een uitkering hebben bij de gemeente. Krijg je tenminste niet de stigmatisatie!

draaiman
draaiman19 apr. 2019 - 13:59

Nog even dan weer een munten systeem 

Dimpy
Dimpy19 apr. 2019 - 13:12

Waar zijn we in Godsnaam mee bezig zeg, zijn we de tijd weer terug aan het draaien ? Net als vroeger met die dubbeltjes en/of guldens in de meter doen. Ben al blij dat we nu met die slimme meters zitten, hoeven we ook niet meer zelf te controleren, je krijgt gewoon iedere maand een overzicht, dan kan je toch ok gewoon zien of je teveel gebruikt. Dan kan men bij veelvuldig voorkomen van teveel gebruik, toch ook verplicht hulp aan bieden om te minderen. Mensen die denken dat alles maar voor niks kan, blijf je toch altijd houden.....

Catweazel
Catweazel19 apr. 2019 - 12:56

Waarom die onzin. We hebben toch slimme meters. En als je dan opeens een apparaat erbij koopt en die wat meer energie vraagt. Denk je nu echt dat mensen elke dag kijken wat ze verbruiken. Dacht het niet. Dit is weer zo`n geval om meer geld te incasseren. Als je dan toevallig werkloos wordt en je hebt minder te besteden kan je niet betalen en toch blijven apparaten energie nodig hebben. Wasmachine, TV, Koken, Computeren en ga zo maar door. Hoeveel energie kost het om de mensen telkens te mailen en te bekijken dat telt dan zeker niet? Iets wat goed werkt moet je houden en niet aan tornen. Maak gewoon de energiebelasting minder en de hoge energie prijzen dan kunnen de mensen die minder te besteden hebben er ook van genieten en betalen.Men gaat altijd uit van mensen die modaal of meer verdienen. Waarom kijkt men niet naar mensen die minder dan modaal hebben? Tegenwoordig wordt alles elektrisch.

kareldoorman
kareldoorman19 apr. 2019 - 12:52

Laten we politiek Den Haag volledig prepaid proef maken scheelt miljarden voor de belastingbetalers .

1 Reactie
latevogel
latevogel19 apr. 2019 - 14:22

Geweldig verwoord!!!!

wolaaf
wolaaf19 apr. 2019 - 12:45

Is prima maar gaat dan in de toekomst de prijzen ook verhoogd worden omdat er zgn. minder afname is...

marleenvanh
marleenvanh19 apr. 2019 - 12:38

En hoeveel gaat men dan voor de energie betalen?? Mijn moeder vertelde namelijk dat haar moeder nooit de toen gangbare 'gasmunten' -een vroege vorm van pre-paid- ook om er voor te zorgen dat de energieleverancier hoe dan ook zijn geld kreeg(!!)  wilde maar altijd, hoe dan ook, een abonnement/vast tarief omdat ze dan minder voor de energie betaalde..... 

1 Reactie
Keevertje
Keevertje19 apr. 2019 - 14:21

Nee! Marleenvanh............dit gaat ze nog lang niet ver genoeg...........gasmuntjes kan ik mijzelf ook nog goed herinneren. Kochten ze bij de groenteman of slager, om de buren verderop in de straat, die toen de luxe hadden over een douche, (de meeste mensen hadden deze nog niet!) een of twee gasmuntjes te betalen, zodat je daar kon douchen...................iedere zaterdag in de rij staan te wachten voor een douchebeurt. Wat een luxe! Daarvoor gingen we altijdt naar het Sportfonds bad, een badhuis bij een zwembad in Arnhem, om daar te douchen, dus een weeklijkse douchebeurt bij de buren, DAT WAS HET. Maar natuurlijk, je hoefde daar niet voor te kiezen, want je kon ook nog in de teil, lekker warm voor de kolenkachel en maar hopen dat jij de eerste was van je broers en zussen en niet de laatste  en zover zie ik het nog komen, terug naar toen, want hoe we het ook wenden of keren, als het hier zo doorgaat in Nederland, worden we steeds verder uitgekleed zodat we weer blij mogen zijn met één maal per week, op zaterdag na je grote wasbeurt in de teil voor de kachel, nog een schone onderbroek aan kunnen trekken en Rutte met zijn maatjes maar lekker lachen in zijn bubbelbad.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!