Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!

VOLG ONS

Kassa

Premies zorgverzekeringen 2020 bekend

13 nov 2019
  •  
leestijd 1 minuut
zorgpremie zorgverzekering (1127x634)
De premies van zorgverzekeraars zijn gemiddeld genomen met twee procent gestegen. Een op de vijf verzekeraars heeft zijn premie juist verlaagd. Gisteren was de uiterste datum waarop de premies voor 2020 bekend moesten worden gemaakt.

Premiestijgingen

De grootste stijging voor de naturapolis komt van zowel Besured als Promovendum, die beiden hun premies met 8 euro verhogen. Ook FBTO en Salland verhogen hun premies aanzienlijk, met 7 euro per maand.

Premiedalingen

Verzekeraar De Friesland houdt zijn prijs voor de naturapolis gelijk. Van de premies die goedkoper worden, springen die van CZ en Just (voorheen CZ-direct) eruit. De online naturapolis van CZ daalt met €5,50 per maand het hardst, gevolgd door de naturapolis van Just, waar €5,25 minder per maand moet worden neergeteld. Bekijk hier een overzicht van alle stijgingen en dalingen.

Minder collectiviteitskorting

Vanaf volgend jaar zijn er enkele wijzigingen. Zo wordt het voordeel van de collectiviteitskorting minder. Deze daalt van maximaal 10 naar 5 procent. Twee derde van Nederland is collectief verzekerd voor zijn zorgverzekering via de werkgever, sportclub of gemeente.

Maximale zorgtoeslag stijgt

De maximale zorgtoeslag stijgt daarentegen met 67 euro per jaar voor eenpersoonshuishoudens en met 95 euro voor meerpersoonshuishoudens. De hoogte van deze toeslag is afhankelijk van het inkomen. Verder zullen verzekeraars stoppen-met-rokenprogramma's vrijstellen van het eigen risico bij gecontracteerde zorgaanbieders.

Bronnen: Zorgwijzer, ANP, zorgverzekeraars, Consumentenbond

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!