Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Premies voor zorgverzekeringen omhoog

17-11-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zorgverzekering-zorgkosten_75.jpg
Verzekeraars Menzis, CZ, OHRA, Zilveren Kruis en Delta Lloyd verhogen de premies van hun zorgverzekeringen. Ze hebben dinsdag bekendgemaakt wat klanten volgend jaar kwijt zijn voor hun dekking.
Zilveren Kruis
De stijging is het grootst bij Zilveren Kruis. De basisverzekering daar kost volgend jaar 109,45 euro per maand. Dat is 7 euro meer dan dit jaar. ,,We snappen dat dit voor sommige mensen even slikken is'', zegt de verzekeraar.
CZ, Menzis OHRA stijgen
De premie van zorgverzekeraar CZ stijgt in 2016 met 4,45 euro per maand naar 104,95 euro. Het gaat om de premie voor de meest gekozen natura basisverzekering van CZ, de CZ Zorg-op-maatpolis. Bij Menzis gaan de kosten voor de basisverzekering met 2,75 euro omhoog naar 107 euro per maand. Menzis schrapt de budgetpolis. De basispremie bij OHRA stijgt van 100,74 euro naar 105,37 euro.
Delta Lloyd ook omhoog
Ook bij Delta Lloyd gaat de premie voor de basisverzekering volgend jaar omhoog, met 4,60 euro tot 107,50 euro. De hogere zorgpremies hangen volgens de verzekeraars samen met onder meer de vergrijzing, de kosten van nieuwe behandelingen en nieuwe dure medicijnen.
Lager dan de voorspellingen
De stijgingen zijn - met uitzondering van Zilveren Kruis - lager dan de voorspelling van het kabinet. Het ministerie van Volksgezondheid kondigde tijdens Prinsjesdag aan dat de premie maandelijks met gemiddeld 7 euro zou stijgen in 2016.
DSW & ZZ
VGZ, een andere grote zorgverzekeraar, moet zijn premies nog bekendmaken. Die komen uiterlijk donderdag. Zorgverzekeraar DSW kwam eind september traditiegetrouw als eerste met de nieuwe premies voor 2016. Daar zijn klanten per maand komend jaar 98,75 euro kwijt, vergeleken met 95 euro dit jaar. Ook bij Zorg en Zekerheid (ZZ) en Stad Holland stijgen de premies.
Eigen risico duurder
Het eigen risico wordt komend jaar voor iedereen 10 euro duurder, namelijk 385 euro.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!