Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Premies autoverzekering, zorgverzekering én woonverzekering stijgen

  •  
10-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4765 keer bekeken
  •  
premiestijging_20230310

Consumenten gaan de komende jaren fors meer geld betalen voor verzekeringen: de premies voor zowel de autoverzekering, de zorgverzekering als de woonverzekering zullen stijgen. Dat komt door hogere kosten, loonstijgingen en de energieprijzen.

Laten we beginnen met de autoverzekering. Volgens prijsvergelijker Independer betalen automobilisten dit jaar ruim 10 procent meer premie dan vorig jaar. Gemiddeld betalen autobezitters dit jaar 912 euro aan premie voor hun autoverzekering, waar dit in 2022 nog 821 euro was. 

En ook de WA-beperkt cascoverzekering wordt duurder. Dit jaar betalen automobilisten gemiddeld 728 euro, waar dit vorig jaar nog 663 euro was. Volgens AD.nl zijn de prijsstijgingen te wijten aan de inflatie: "Alles wordt duurder en dat vertaalt zich direct in hogere premies", zo tekent het AD op namens expert Menno Dijks van Independer.

De gestegen kosten voor energie zijn ook van invloed. Bij lakschade gebruiken schadeherstelbedrijven vaak droogcabines om de lak sneller te laten drogen. Dat kost veel energie, en vanwege de hoge stroomprijzen dus veel geld. Ook zijn auto-onderdelen duurder geworden en zijn werkgevers meer geld kwijt aan personeelskosten.

Woonverzekering

Ook de premie voor de woonverzekering gaat dit jaar omhoog. Procentueel gaat het om een stijging van gemiddeld 15 procent. Vorig jaar betaalde men gemiddeld 240 euro voor een verzekering (opstal en wonen), dat bedrag stijgt dit jaar naar zo'n 276 euro. De gemiddelde woningwaarde is gestegen en de kosten voor het (ver)bouwen van een huis zijn ook behoorlijk omhooggegaan. 

De premie voor de inboedelverzekering blijft ongeveer gelijk. Wel is de rechtsbijstandverzekering duurder geworden.

Zorgverzekering

En ook de zorgpremie stijgt flink. Bovendien is de verwachting dat de premie de komende jaren hoger en hoger wordt. Dat meldt de Telegraaf op basis van cijfers van het Centraal Planbureau (CPB). 

Dit jaar is de zorgpremie met gemiddeld 10 euro gestegen naar een bedrag van zo'n 138 euro per maand. Maar dat wordt de komende jaren fors duurder, is de raming van het CPB. De verwachting is dat de zorgpremie in 2027 maar liefst 175 euro per maand gaat kosten.

Dat heeft te maken met de stijgende zorgkosten: vanwege de vergrijzing wordt er een groter beroep gedaan op de zorg en ook loonstijgingen in de zorg dragen bij aan de premiestijging.

Bron: AD.nl / de Telegraaf

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.