Kassa
theme-icon
Geld

Premies autoverzekering, zorgverzekering én woonverzekering stijgen

10-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4237 keer bekeken
  •  
premiestijging_20230310

Consumenten gaan de komende jaren fors meer geld betalen voor verzekeringen: de premies voor zowel de autoverzekering, de zorgverzekering als de woonverzekering zullen stijgen. Dat komt door hogere kosten, loonstijgingen en de energieprijzen.

Laten we beginnen met de autoverzekering. Volgens prijsvergelijker Independer betalen automobilisten dit jaar ruim 10 procent meer premie dan vorig jaar. Gemiddeld betalen autobezitters dit jaar 912 euro aan premie voor hun autoverzekering, waar dit in 2022 nog 821 euro was. 

En ook de WA-beperkt cascoverzekering wordt duurder. Dit jaar betalen automobilisten gemiddeld 728 euro, waar dit vorig jaar nog 663 euro was. Volgens AD.nl zijn de prijsstijgingen te wijten aan de inflatie: "Alles wordt duurder en dat vertaalt zich direct in hogere premies", zo tekent het AD op namens expert Menno Dijks van Independer.

De gestegen kosten voor energie zijn ook van invloed. Bij lakschade gebruiken schadeherstelbedrijven vaak droogcabines om de lak sneller te laten drogen. Dat kost veel energie, en vanwege de hoge stroomprijzen dus veel geld. Ook zijn auto-onderdelen duurder geworden en zijn werkgevers meer geld kwijt aan personeelskosten.

Woonverzekering

Ook de premie voor de woonverzekering gaat dit jaar omhoog. Procentueel gaat het om een stijging van gemiddeld 15 procent. Vorig jaar betaalde men gemiddeld 240 euro voor een verzekering (opstal en wonen), dat bedrag stijgt dit jaar naar zo'n 276 euro. De gemiddelde woningwaarde is gestegen en de kosten voor het (ver)bouwen van een huis zijn ook behoorlijk omhooggegaan. 

De premie voor de inboedelverzekering blijft ongeveer gelijk. Wel is de rechtsbijstandverzekering duurder geworden.

Zorgverzekering

En ook de zorgpremie stijgt flink. Bovendien is de verwachting dat de premie de komende jaren hoger en hoger wordt. Dat meldt de Telegraaf op basis van cijfers van het Centraal Planbureau (CPB). 

Dit jaar is de zorgpremie met gemiddeld 10 euro gestegen naar een bedrag van zo'n 138 euro per maand. Maar dat wordt de komende jaren fors duurder, is de raming van het CPB. De verwachting is dat de zorgpremie in 2027 maar liefst 175 euro per maand gaat kosten.

Dat heeft te maken met de stijgende zorgkosten: vanwege de vergrijzing wordt er een groter beroep gedaan op de zorg en ook loonstijgingen in de zorg dragen bij aan de premiestijging.

Bron: AD.nl / de Telegraaf

Thema's:

theme-icon
Geld
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

R. de Souverein
R. de Souverein11 mrt. 2023 - 12:45

Waar blijft de inflatie van m'n bank/spaarrekening? Er worden bakken geld bijgedrukt maar ik zie er niks van. Waardevermindering van een wettelijk betaalmiddel op die manier is gewoon diefstal.

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe12 mrt. 2023 - 10:11

De rente die u krijgt op dit wettige betaalmiddel zou ik dan ook maar weigeren als ik u was. Pure zelfverrijking....

keramist41
keramist4110 mrt. 2023 - 15:44

kadootje van onze gulle regering die 10 % loonsverhoging van de minima is voor hen een garantie voor nog meer btw en accijnzen n plaats van de broodnodige lastenverlichting die meer zoden aan de dijk had gezet dan die 10 procent.

2 Reacties
walsum107
walsum10710 mrt. 2023 - 16:02

En de 9,1% voor de ambtenaren, let wel , in lagere banen, ik durf het bijna niet te zeggen, reiniging plantsoenen, veelal uitbesteed was goedkoper. Voor de bureau banen helder die leven niet op dat niveau. Verzekeringen worden hoger en heet zorg abominabele stijging. Want de zorgkosten rijzen de pan uit dank zij de coalitie, het is een voorspelling, reken maar dat het doorgaat. Het wordt tijd dat kabinet what ever de zorgverzekeraars de das om doen. Een ouwe van het ziekenfonds, toen was geluk nog heel gewoon.

djfox741
djfox74111 mrt. 2023 - 19:35

@walsum107 Dan ook niet vergeten de zogenaamde privatisering Marktwerking of hoe je het noemen wilt. Alles moet ook apart berekent worden, elk dingentje of vraagje, vroeger was het 1 bedrag voor veel zaken in de zorg nu word het per gebeurtenis berekend en dat maakt het duur. Vraag aan de HAP voor een medicijn wat ik had ook voor een andere pijn/kwaal kon gebruiken, 1 bedrag voor die de telefoon opnam 1 bedrag voor de Dokter voor het antwoord 1 bedrag voor om het in de PC te zetten En zo komen er nog wat handelingen en bedragen bij, daarom word die hele handel zo duur, want reken het maar door, elk punt krijgt/heeft zijn inflatiecorrectie. Deze vraag van mij was €87,25 dat was 4 jaar geleden, wat zou het nu kosten. Ziekenfonds moet gewoon terug komen, dan kunnen die miljarden van die aasgierende verzekeraars terug in de pot waardoor de zorg te behappen blijft.

borg queen
borg queen10 mrt. 2023 - 13:20

Dan zal het er van gaan komen dat er steeds meer mensen onderverzekerd of niet verzekerd gaan raken. Men zal toch het dak boven het hoofd, warmte en eten belangrijker vinden. Als ik mijn eigen inkomsten en uitgaven bekijk, gaat bijna de helft op aan verzekeringen.

bentnietgek
bentnietgek10 mrt. 2023 - 12:24

De loonslaven van staatskas en graaiers worden steeds verder uitgeknepen had de kop beter kunnen bevatten. Wij tamme makke gelaten toekijkende schapen pikken toch alles. Het motto is "Het helpt toch niets" De laatste keer dat er 80.000 man op het Malieveld stonden was tijdens het Rolling Stones concert in 1998. Het was daar toen net Frankrijk met zovelen voor hetzelfde doel.

Hanp
Hanp10 mrt. 2023 - 11:27

Ach het is bekend verzekeraars zullen het niet laten de premie`s z.g aan te passen