Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Postmarkt krimpt 5 procent door internet'

10-03-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
tnt_06.jpg
De Nederlandse postmarkt is tussen 2001 en 2008 met 5,3 procent gekrompen. Het aantal geadresseerde poststukken nam in deze periode af van 5,6 miljard naar 5,3 miljard. De belangrijkste verklaring voor de afname is de digitalisering, ofwel dat mensen vaker een mailtje sturen dan een brief of internetbankieren.
Dat heeft minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken woensdag gemeld in reactie op Kamervragen. Vorige maand kwam SP-Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen hard in aanvaring met toenmalig staatssecretaris Frank Heemskerk over de kwestie. Volgens Gesthuizen had hij de Kamer onjuist geïnformeerd, doordat hij de invloed van internet op de postmarkt zou hebben overdreven. Heemskerk heeft meerdere keren gezegd dat de krimp bij bijvoorbeeld TNT Post voor twee derde wordt veroorzaakt door digitalisering en voor een derde door liberalisering, ofwel het openstellen van de markt voor concurrenten. Bij TNT Post werden eerder massa-ontslagen aangekondigd. Van der Hoeven stelt verder dat het tempo van de krimp de laatste jaren steeds harder toeneemt. Gesthuizen vindt de brief ,,een minister onwaardig''. Zij deed eerder zelf onderzoek naar de postmarkt en herkent de cijfers niet. ,,Er is selectief geshopt in de beschikbare gegevens. Ik ga hierover een debat aanvragen. Ik wil de minister over deze cijfers eens flink doorzagen.'' Daarnaast vindt ze de ingreep bij TNT Post nogal fors gezien de krimp van 5 procent die over vele jaren is verspreid. Bij TNT Post dreigen duizenden postbezorgers hun baan te verliezen. Door de liberalisering hebben andere postbedrijven, zoals Sandd en SelektMail, een deel van de markt in handen gekregen. Volgens de SP laten deze bedrijven mensen vooral werken tegen stukloon, wat veel goedkoper is dan onder vast contract. Toen het kabinet de postmarkt liberaliseerde, werden daaraan wel voorwaarden gesteld. Zo moeten de nieuwkomers in de komende jaren steeds meer mensen in vaste dienst hebben. Onlangs stapten Sandd en SelektMail over dat punt naar de rechter, die hen gelijk gaf. Maar het kabinet ging in hoger beroep, dat dient op 15 maart. Het kabinet, dat momenteel demissionair is, liet al wel weten een 'plan b' te hebben indien de rechter wederom Sandd en SelektMail gelijk geeft. Zonodig wordt de weg van het Koninklijk Besluit bewandeld, waarmee zaken kunnen worden afgedwongen.  ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!