Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. In september is Kassa weer terug op tv!

Postbank vergoedt internetfraude niet zonder meer

04-09-2008
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Fallback image for card
De meeste banken gaan coulant om met internetfraude en stellen slachtoffers schadeloos, ook als de klant goedgelovig is. Maar de Postbank vergoedt niet meer zonder meer de schade als ze vindt, dat de klant gewaarschuwd had kunnen zijn en als de computer niet optimaal beveiligd is.
Virtuele zakkenrollers hebben het voorzien op internetbankieren
Ruim 9 miljoen Nederlanders maken gebruik van internetbankieren. Mooi voor de banken want dat bespaart ze veel geld. Op zich is het behoorlijk goed gesteld met de veiligheid van bankieren via internet in ons land, maar de Nederlanders hebben daardoor het gevoel dat ze eigenlijk niets kan overkomen en zijn daardoor toch wel weer een redelijk makkelijke prooi als fraudeurs het systeem toch weten te kraken.
Hoeveel fraude er precies plaatsvindt bij internetbankieren, is vrij lastig te achterhalen aangezien de banken dat het liefst zo stil mogelijk houden. Bijna dagelijks doen virtuele zakkenrollers aanvallen, maar er wordt zeer veel onderschept. Alleen bij grootschalige phishing-pogingen worden we gewaarschuwd door de banken.
Phishing is een vorm van internetfraude waarbij mensen naar een valse (bank)website worden gelokt. Door daar in te loggen met de inlognaam en wachtwoord of creditcard-nummer krijgt de webdief de beschikking over deze gegevens met alle gevolgen van dien. Dat kan via bijvoorbeeld e-mail of door middel van een virus op je computer gebeuren.
Verschilende manieren van internetbankieren
Bij de Postbank kun je inloggen door alleen je gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen. Voor een betaling vraagt de Postbank je vervolgens een zogenaamde TAN-code in te vullen. Dat is een vooraf vastgelegde cijfercombinatie die je per 100 stuks op papier thuis krijgt gestuurd of per stuk via sms op je mobiele telefoon ontvangt.
Bij andere banken is er meer nodig om in te loggen. Eerst moet je je rekeningnummer en pasnummer invoeren. Daarnaast heb je een zogenaamde 'reader' nodig en je pinpas. Als je je pincode intoetst, krijg je een code op je reader, die je vervolgens op de internetsite invult. Deze procedure herhaal je als je een overboeking wilt doen.
Beide methoden worden door diverse deskundigen in principe voldoende veilig bevonden, maar kunnen desalniettemin te maken krijgen met verschillende manieren van fraude.
Stellen banken slachtoffers van internetfraude schadeloos?  
De meeste banken gaan coulant om met internetfraude en vergoeden de schade, ook als de klant goedgelovig is, maar uiteraard niet als de klant te kwader trouw is geweest. De Rabobank heeft zelfs een systeem dat verdachte patronen op de computer van de klant kan zien en die computer zo nodig kan afkoppelen.
De Postbank vergoedt echter niet meer automatisch alle schade. In het geval van fraude met TANcodes vindt die bank dat de klant door alle waarschuwingen op de hoogte had kunnen zijn. Daarnaast moet iedereen zelf de nodige voorzorgsmaatregelen nemen door de computer zo goed mogelijk te beveiligen, anders is er sprake van 'verwijtbaar gedrag'.
Als de consument het er niet mee eens is, kan er bezwaar worden gemaakt. Mocht dat geen uitkomst bieden, dan kunt u terecht bij het  Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) voor de beslechting van (dreigende) conflicten met financiële dienstverleners.
Voorkomen van fraude met internetbankieren
De Nederlandse Vereniging van Banken waarschuwt de consument sinds enige tijd met de campagne ' 3x kloppen! ': “Ten eerste moet uw pc-software en pc-beveiliging up-to-date zijn. Hiernaast moet u altijd controleren of de website waarop u inlogt, ook echt van uw bank is. En ten derde is het van belang dat u uw betalingen altijd controleert. Het moet 3x kloppen.” Niet alleen de bank moet zich wapenen, de consument heeft ook eigen verantwoordelijkheid. 
Het makkelijkste controlemiddel: rechts onderin uw scherm moet een gesloten slotje staan afgebeeld of controleer of het internetadres bovenin de balk begint met https://, dan bevindt u zich op een beveiligde pagina.
Samen met de banken spant de overheid zich ook in om fraude met internetbankieren te voorkomen. Daarnaast heeft de overheid een gratis ' waarschuwingsdienst ' in het leven geroepen via e-mail of sms. Naast tips over veilig internetten en voorlichting en adviezen over computerbeveiliging waarschuwt deze dienst tegen computervirussen, wormen en beveiligingslekken in software.
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor