Kassa

Positieve stemming Nederlanders verdampt

30-09-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
crisis_10.jpg
De positieve stemming onder Nederlanders over de staat van het land en de economie verdampt. Nog maar een kwart van de bevolking vindt dat het de goede kant op gaat, terwijl dat in de voorgaande kwartalen van dit jaar nog 33 procent was. De stemming is nu weer vergelijkbaar met de periode 2008 - 2010.
Dat staat in het kwartaalbericht Burgerperspectieven van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Het SCP heeft Nederlanders ondervraagd tussen 1 juli en 5 augustus. In die periode domineerden de eurocrisis, de Griekse schuldenlast en de aanslagen in Noorwegen het nieuws.
Somber gestemd
Meer Nederlanders dan in het eerste halfjaar van 2011 zijn somber gestemd over de economie. Ook het vertrouwen in het kabinet, dat een stijgende lijn vertoonde, is gedaald, meldt het SCP. Veel mensen verwijten de regering bemoeizucht en gebrek aan daadkracht en visie. De meeste mensen vinden dat de rijksoverheid de regie moet houden over onderwijs en gezondheidszorg. Bemoeienis met en financiering van de kinderopvang kan wel een tandje minder.
Gezondheidszorg
Gezondheidszorg staat op de tweede plaats in de top vijf van zaken waar Nederlanders zich zorgen over maken en heeft de plek van criminaliteit en veiligheid ingenomen. Vooral de zorg in verpleeghuizen en de korting op het persoonsgebonden budget (pgb) worden veel genoemd. Maar de "manier waarop we samenleven" staat nog steeds onbetwist bovenaan. Huftergedrag, gebrek aan respect en omgangsvormen en ik-cultuur verontrusten zeer veel Nederlanders. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!