Kassa

Positief advies over vergoeding hulpmiddel diabetici

30-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Diabetes2
Diabetespatiënten die in aanmerking komen voor real time Continue Glucose Monitoring (RTCGM) kunnen mogelijk een vergoeding krijgen voor Flash Glucose Monitoring. Eind januari heeft de Wetenschappelijke Adviesraad van Zorginstituut Nederland positief geadviseerd over een concept-standpunt om Flash Glucose Monitoring zoals de FreeStyle Libre in het basispakket op te nemen voor vier groepen diabetes-patiënten met RTCGM.

Concept moet nog goedgekeurd

Deze patiënten krijgen FGM niet meteen vergoed. Eerst moet het concept-standpunt met het positieve advies worden voorgelegd aan de betrokken ‘veldpartijen’ binnen de diabeteszorg. Daarna moet de Raad van Bestuur van het Zorginstituut het standpunt officieel goedkeuren. Het is vanaf dan van kracht.

Patch op arm diabetespatiënt

Op 18 januari jl. besteedde Kassa nog aandacht het niet vergoeden van de FreeStyle Libre. Dit hulpmiddel werkt met een patch voor op je arm met een dun naaldje dat in de huid wordt geprikt. De patch, die iedere twee weken vervangen moet worden, meet met een interval van een kwartier de bloedsuikerspiegel. De metingen kunnen worden uitgelezen met een bijgeleverde scanner of met een app op een geschikte mobiele telefoon.

Vergoeding

Het conceptstandpunt adviseert positief over iedereen die in aanmerking komen voor RTCGM, waar de Freestyle Libre onder valt. Met deze manier van monitoren kunnen patiënten binnen een kwartier erachter komen wat hun bloedsuikerspiegel is.
De groepen die in aanmerking komen voor een vergoeding zijn:
-Kinderen met diabetes type I
-Volwassenen waarvan de bloedglucosewaarden  slecht zijn in te stellen
-Zwangere vrouwen met diabetes type I en II
-Vrouwen met een diabetes types I en II en een zwangerschapswens
Naar schatting zijn dit zo’n 40.000 mensen.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

S0nny
S0nny27 okt. 2018 - 12:49

Mijn partner heeft alles ingediend bij de zorgverzekeraar CZ. Eén HbA1c waarde is 0,1 te laag. Ze kan het shaken. Alle andere waarde waren wel correct. De moed is haar in de schoenen gezakt. Macht macht macht. Dat is wat de zorgverzekeraars hebben. Dat blijkt ook weer met de ramp die ze hebben veroorzaakt door zo de stekker uit een paar ziekenhuizen te trekken. Maatschappelijke verantwoordelijkheid? Wat is dat? Wat een land. Fantastisch die marktwerking van het CDA/VVD. Het was voor haar juist zo fijn geweest daar ze ook diabetesverpleegkundige is en deze ervaring goed had kunnen gebruiken ook om dit ook te kunnen delen met haar patiënten. Ja zegt de medewerkster van CZ het is bekend dat Abbott haar product aan het promoten is. Een paar jaar geleden ging het net zo toen de teststrips in opmars waren. Dit werd ook getraineerd aanvankelijk. En gemaximeerd nog steeds overigens. Het is toch te zot voor woorden dat innovaties die de kwaliteit van leven van een patiënt verhoogd, de kans op complicaties verkleind op deze manier wordt tegengewerkt. Let op lezers eens per jaar kunnen we van zorgverzekeraar veranderen. Mogelijk dat dit nog enig soelaas biedt.

wvv
wvv19 mrt. 2018 - 12:51

En het merendeel van de mensen die zich helemaal lek prikken om de bloedsuiker stabiel te houden, blijft dit hulpmiddel nog steeds niet vergoed. Dus zo'n goed nieuws vind ik het niet!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!