Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Positief advies over vergoeding hulpmiddel diabetici

30-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
91 keer bekeken
  •  
Diabetes2
Diabetespatiënten die in aanmerking komen voor real time Continue Glucose Monitoring (RTCGM) kunnen mogelijk een vergoeding krijgen voor Flash Glucose Monitoring. Eind januari heeft de Wetenschappelijke Adviesraad van Zorginstituut Nederland positief geadviseerd over een concept-standpunt om Flash Glucose Monitoring zoals de FreeStyle Libre in het basispakket op te nemen voor vier groepen diabetes-patiënten met RTCGM.

Concept moet nog goedgekeurd

Deze patiënten krijgen FGM niet meteen vergoed. Eerst moet het concept-standpunt met het positieve advies worden voorgelegd aan de betrokken ‘veldpartijen’ binnen de diabeteszorg. Daarna moet de Raad van Bestuur van het Zorginstituut het standpunt officieel goedkeuren. Het is vanaf dan van kracht.

Patch op arm diabetespatiënt

Op 18 januari jl. besteedde Kassa nog aandacht het niet vergoeden van de FreeStyle Libre. Dit hulpmiddel werkt met een patch voor op je arm met een dun naaldje dat in de huid wordt geprikt. De patch, die iedere twee weken vervangen moet worden, meet met een interval van een kwartier de bloedsuikerspiegel. De metingen kunnen worden uitgelezen met een bijgeleverde scanner of met een app op een geschikte mobiele telefoon.

Vergoeding

Het conceptstandpunt adviseert positief over iedereen die in aanmerking komen voor RTCGM, waar de Freestyle Libre onder valt. Met deze manier van monitoren kunnen patiënten binnen een kwartier erachter komen wat hun bloedsuikerspiegel is.
De groepen die in aanmerking komen voor een vergoeding zijn:
-Kinderen met diabetes type I
-Volwassenen waarvan de bloedglucosewaarden  slecht zijn in te stellen
-Zwangere vrouwen met diabetes type I en II
-Vrouwen met een diabetes types I en II en een zwangerschapswens
Naar schatting zijn dit zo’n 40.000 mensen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!