Waar vorig jaar de subsidiepot voor elektrisch rijden in mei al leeg was, blijven de aanvragen dit jaar erg achter, bericht Nieuwsuur. Maar ondanks dat elektrisch rijden voor steeds meer particulieren interessant wordt, maken steeds minder mensen gebruik van de subsidieregeling.
Wie een elektrische auto wil kopen, kan daarvoor een bijdrage van de overheid krijgen: voor een auto tot 45.000 euro heeft een consument dit jaar recht op 2950 euro subsidie. Vorig jaar liep de regeling nog storm: in mei was de pot leeg. Dit jaar blijft het aantal aanvragen sterk achter. De pot is nog voor meer dan de helft gevuld.
De ANWB maakt zich zorgen. "Een hele hoop mensen zijn begaan met het milieu en zouden best elektrisch willen rijden, maar het mag niet veel meer gaan kosten", zegt Harm Zeven, expert elektrisch rijden bij de ANWB. "Dat is begrijpelijk, want de kosten voor mobiliteit zijn al behoorlijk hoog."
In het kostenplaatje zit voor veel mensen het probleem, zegt ook hoogleraar en duurzaam ondernemer Maarten Steinbuch. Hij adviseerde de overheid hoe elektrisch rijden gestimuleerd kan worden. Dat benzinerijders de overstap naar elektrisch dit jaar minder aandurven, wijt hij aan onduidelijkheid over de toekomst van de motorrijtuigenbelasting.
Nu zijn elektrische auto's daar nog van vrijgesteld, maar dat gaat - als het aan het demissionaire kabinet ligt - vanaf 2025 veranderen. Elektrische auto's zijn zwaarder in gewicht door de grote accu, waardoor het belastingtarief flink kan oplopen; tot wel 80 euro per maand.
Of deze aanpassing definitief doorgaat, is volgens het ministerie van Infrastructuur aan een nieuw kabinet. "Die onzekerheid helpt nu niet", zegt Steinbuch.
Bron: Nieuwsuur/ANP
Thema's:
De auto zal altijd de MELKKOE blijven voor onze regeringen. Ik wacht nog even met elektrisch rijden totdat ze deze auto's aan de straatstenen niet meer kwijt raken. Eerst worden de mensen lekker gemaakt met wegenbelastingvrij rijden terwijl je op je vingers uit kunt tellen, we wonen namelijk in Nederland, dat je even later een oor aangenaaid wordt.
Een elektrische auto is niet schoner dan een vergelijkbare diesel en benzine auto. Beide gebruiken fossiele brandstof. Elektrisch van Bruinkool, steenkool, de smerige biomassa ; aardgas en een beetje kernenergie. Integendeel. Heel Nederland moet omgeploegd worden met kabels voor aanleg van laadpalen. Om elektrisch te promoten, wordt benzine en dieselolie vervuild met wat men noemt Ethanol; t. w. Palmolie , Soja en andere afgewerkte frituur olie. Dat heeft een lagere calorische waarde. Bewezen vervuiling en uitstoot van motoren. Hoger verbruik. E10; E5 en B7. Mijn dieseltje reed eerder 380 km. Snelheid 120 en 130 Km h. Verbruik 4,6 l per 100km. Brandstof B nul.. Nu, zelfde route snelheid constant 100 km Brandstof bij zelfde pomp nu B7. verbruik 5,0 l per 100 km. Dubbel gemeten. Brussel belazerd ons. Met hulp van Rutte. Palmolie mag niet meer in de margarine vanwege grootschalige ontbossing. Wel in mijn auto, om de EGR klep en de lucht te vervuilen. Bizar. M.I. crimineel. Vr. groet, Henk Terpstra. Tip: tank E5 ook al geeft het boekje E10 aan. Gunstiger verbruik en 5 % minder vuil de lucht in
Dat klopt niet en dat gaat in de nabije toekomst nog steeds minder kloppen. https://www.milieucentraal.nl/duurzaam-vervoer/elektrische-auto/alles-over-elektrische-auto/
EV: Grondstoffen accu schaars en onder slechte omstandigheden gewonnen Beperkte actieradius i.c.m. lange oplaadtijd (economisch erg oninteressant) Hoge aanschafprijs i.c.m. lage restwaarde omdat accu onbetrouwbaar wordt. Elektriciteitsnet is overbelast, prijs laden relatief duur Als EV/Accu op is chemische afvalbult Voordelen BPM en MRB (hoog gewicht) gaan verdwijnen Hoge fijnstof uitstoot doordat auto zwaar is Waarom niet wachten op waterstof (i.c.m. kernenergie)? Op waterstof kun je ook koken en verwarmen en is geschikt als waterstofbatterij energieopslag.
Beste John 1313 Waterstof wordt ontwikkeld met gebruik van heel veel elektrische energie. Dat is laag fossiel. Als het door aardgas opgewekt is. Maar het rendement is maar 11 (elf) %. Wijsheid, kan in dit geval niet zo moeilijk zijn lijkt me. Als je een euro moet uitgeven om elders 10 ct. te besparen lijkt me geen goed plan.
@h.terpstra, Als u goed zou lezen ziet u dat ik schrijf: 'waterstof (i.c.m. kernenergie)' Dat is 0% fossiel dus groen. Waterstof produceren in de buurt van de centrale levert ook geen transport van electrisch op. Dat rendement wordt aan gewerkt - onder de streep zijn er toch maar 2 dingen die tellen: de kosten van de energie per kwh en de milieu belasting (volgens onze roverheid)
En als 's nachts windmolens op zee veel stoom produceren maar het verbruik aan land erg laag is dan is het omzetten van wind in waterstof op zee een enorme kans. Misschien niet meteen nu maar het is een kwestie van kennis evolutie en technische voortgang en dan zal dit procedé op termijn ongetwijfeld veel goedkoper worden dan het nu nog is. https://windopzee.nl/onderwerpen/wind-zee/wind-zee-waterstof/
Logisch, iedereen die het kan betalen heeft er al een. De kleine man kan het niet betalen, subsidie of niet. Bovendien wordt ook de elektriciteit steeds duurder en ook de wegenbelasting komt er in 2026 weer bij en deze auto's zijn zwaar. Ook onderhoud en vervangende accu's zijn duur en het elektriciteitsnet is ook al vaak genoeg overbelast, dus weet je niet of je je auto überhaupt kan opladen als dat nodig is.
Waar Nederland [lees: kabinet/politiek] achter blijft is dat er eerst voorzieningen gemaakt moeten worden, bedoel dan de "laadstations/palen/units" want als het dadelijk wel meer gaat worden wat het kabinet wil, dan staat de halve straat op elkaar te wachten en in de rij, om zijn auto aan zo'n paal o.d. te krijgen. Lijkt mij simpel, als KPN het voor elkaar krijgt om een stad van 75.000 inwoners glasvezel in een aantal maanden aan te leggen, dan lijkt het mij ook niet al te moeilijk om de 4 á 5 parkeerplaatsen zo'n aansluiting te maken.
Een andere reden voor mij is, dat ik een auto niet op mijn eigen terrein mag zetten omdat er een grasveldje voor ligt. Ik heb zonnepanelen dus zou een oplaadpunt aan mijn huis kunnen maken. Ik zie het niet zitten om de buurt rond te rijden om de auto ergens op te kunnen laden. Als de plekken bezet zijn moet ik een parkeerplek zoeken. Later nog een keer proberen. Als dat gelukt is moet ik er later weer uit om hem daar weg te halen en opnieuw een parkeerplek te zoeken. Voor mij, naast de kosten, een reden om geen elektrische auto aan te schaffen.
Voor particulier gebruik en aanschaf nog veel te duur. Een elektrische auto kost voor hetzelfde type nu €10.000 tot 15.000 meer dan benzine. Bij 7500 km per jaar kun je dan al 10 jaar benzine kopen, zelfs bij de huidige prijzen. Meeste types zijn ook nog niet geschikt voor een fatsoenlijk fietsendrager en NL is nu toch ook echt een fietsland. Moet je al naar een auto van €50.000 of meer gaan kijken. Belachelijk gewoon die nieuwprijzen.
Er zijn bijna geen mensen die met een gewoon salaris een nieuwe fossiele brandstofauto kunnen kopen laat staan een elektrische. De meeste elektrische auto’s worden gereden door leaserijders via de werkgevers.
Om te beginnen. De kapitaalkrachtigen hebben ' de buit al binnen' Jan met de pet kan, ook met subsidie, een elektrische auto gewoonweg niet betalen. Dat zijn er erg veel. In die zin is het niet gek dat er geld in de pot blijft.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!