Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Populaire games overtreden kansspelregels

19-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Games Videogames Controler Xbox One 930x520
Een aantal populaire games is in strijd met de Nederlandse kansspelregels. Dat concludeert de Nederlandse Kansspelautoriteit na onderzoek van tien spellen.
Virtuele schatkistjes
Het gaat om zogenaamde 'loot boxes', virtuele schatkistjes die spelers moeten kopen om extra voorwerpen te krijgen, zoals kleding en wapens. De speler weet van tevoren niet wat er in het kistje zit.
Gokverslaving
De Nederlandse Kansspelautoriteit onderzocht tien games waarvan er vier zonder een vergunning de virtuele schatkistjes hebben. Daarnaast waarschuwt de autoriteit dat de 'loot boxes' mogelijk verslavend zijn. Kassa besteedde in november 2017 eerder aandacht aan de mogelijke gokverslaving bij kinderen door middel van de kistjes.
De bedrijven worden door de Kansspelautoriteit verzocht de spellen voor juni aan te passen. De autoriteit mag vanaf 20 juni optreden en boetes opleggen. De namen van de games worden nog niet bekendgemaakt.
Zorgen online games voor een gokverslaving bij kinderen?
In november 2017 besteedde Kassa al aandacht aan mogelijke gokverslaving bij kinderen door middel van de virtuele kistjes. Met deze micro-transacties kun je uiteindelijk veel geld uitgeven. Kansspelautoriteit kondigde toen in Kassa al het onderzoek aan waar nu uitkomt dat er bij vier games sprake is van gokken en de wet op de kansspelen wordt overtreden.
Bekijk het fragment hieronder.
Bron: NOS/Kassa
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!