Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Populaire drankjes duwen kinderen snel over hun suikermaximum'

9 jul 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
Drinken light cola aspartaam suiker
Voedselwaakhond Foodwatch waarschuwt dat jonge kinderen veel te veel suiker binnenkrijgen. 4 tot 8 jarigen hebben nu al hun maximale jaarhoeveelheid suikers bereikt, gebaseerd op het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Foodwatch heeft daarom 9 juli uitgeroepen tot 'Suikermaxdag.' Populaire vruchtendranken, yohurtdrinkpakjes en chocolademelk zorgen ervoor dat kinderen snel aan hun dagelijkse suikerlimiet zitten, aldus Foodwatch.
Volgens de WHO mag maximaal 10 procent van je dagelijkse hoeveelheid calorieën uit vrije suikers (dit zijn toegevoegde suikers plus suikers in vruchtensappen) bestaan. Kinderen van 4 tot 8 jaar zitten bijna aan het dubbele (19,25 procent). Daarom valt hun Suikermaxdag ook dubbel zo vroeg in het jaar. Over het algemeen geldt: hoe jonger, hoe groter het suikerprobleem.

Veel suiker in populaire drankjes

Een kind mag volgens het WHO-advies per dag 8,75 suikerklontjes aan vrije suikers consumeren. Of het nu om populaire vruchten- en yoghurtdrinkpakjes of chocolademelk gaat: als kinderen er ééntje van drinken zitten ze al snel (bijna) aan hun dagelijkse suikerlimiet.

Pleidooi voor suikertaks

Volgens Foodwatch zijn hardere maatregelen nodig, zoals een suikertaks. Zelfs als de industrie zich aan de belofte houdt van 10 procent suikerreductie tegen 2025, blijven chocolademelk, vruchten- en yoghurtdrinks vaak meer dan 5 suikerklontjes per pakje bevatten, stelt de voedselwaakhond. Om het pleidooi voor een suikertaks kracht bij te zetten is de organisatie een e-mailactie gestart.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar