Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Politieke partijen zorgen voor meer koopkracht met verkiezingsprogramma's

01-03-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
163 keer bekeken
  •  
koopkracht_26.jpg
Veel van de politieke partijen zorgen met hun plannen in de verkiezingsprogramma's voor meer koopkracht. Dat meldt het Centraal Planbureau (CPB) op basis van een doorrekening van tien partijen op hun eigen verzoek.
De SP zorgt met hun plannen voor een stijging van twee procent. Daarna volgen de PvdA en D66 met 1,8 en 1,2 procent. Bij de partijen GroenLinks, DENK en 50PLUS is een koopkrachtstijging van 0,9. Met 0,6 procent bij de VVD en de ChristenUnie en 0,4 procent bij het CDA, vallen de toenames kleiner uit. De koopkracht gaat alleen bij de SGP er niet op vooruit.

Werkloosheid

Met 3,5 procent weten D66 en PvdA de werkloosheid het beste in bedwang te houden. Mocht de SGP of DENK het voor het zeggen hebben dan zou de werkloosheid op 4,5 procent uitkomen. Daar tussenin zitten met 4,1 procent VVD en CDA.

Gevolgen voor de staatsschuld

Naast meer economische groei en koopkracht hebben de plannen ook gevolgen voor de uitgaven van de overheid. Bij de VVD en het CDA lopen de staatschuld het meest op. Tot 61 procent. Met 55,7 procent van het Bruto Binnenlands Product (bbp) laat de PvdA de schuld het minst oplopen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!