Kassa

Politieke partijen willen huren bevriezen

14-04-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
sleutels huur 1127
GroenLinks, SP en PvdA willen de huren bevriezen om te voorkomen dat mensen door de gevolgen van de coronacrisis in de problemen komen. De linkse oppositie vindt de spoedwet van het kabinet om huurders te beschermen onvoldoende.
De huren in de sociale sector kunnen per 1 juli maximaal 6,6 procent stijgen. Dat vinden de drie partijen veel te hoog in deze onzekere economische tijden waarbij veel mensen hun inkomsten zien verdwijnen. In de vrije sector geldt geen maximum huurverhoging.
Verder vindt het trio de maatregelen van het kabinet om huisuitzettingen te voorkomen niet ver genoeg gaan. Als een verhuurder wil verbouwen kan een huurder volgens de oppositiepartijen alsnog het huis worden uitgezet.

Vertrouwen in de afspraken

Het kabinet voelt niets voor het voorstel van links, blijkt uit antwoorden van minister Stientje van Veldhoven (Wonen) aan de Tweede Kamer. Ze heeft vertrouwen in de afspraken die ze heeft gemaakt met verhuurders en brancheorganisaties. "Bovendien kan een generiek uitstel van de huurverhoging erin resulteren dat verhuurders minder investeringsruimte krijgen voor verduurzaming of nieuwbouw", aldus de bewindsvrouw.
Van Veldhoven heeft vorige maand met de sector afgesproken dat er tijdens de coronacrisis geen mensen uit hun huis worden gezet, tenzij er sprake is van criminele activiteiten of extreme overlast. Voor huurders die toch in de financiële problemen komen, wordt met maatwerk geprobeerd tot een oplossing te komen.
De Tweede Kamer bespreekt de spoedwet van het kabinet woensdag. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!