Politieke partijen reageren op bezuinigingsvoorstellen
02-04-2010
• leestijd 2 minuten
Politieke partijen en maatschappelijke organisaties hebben donderdag hun veto's uitgesproken over het deel van de bezuinigingsvoorstellen dat ze onacceptabel vinden.
PVDA
PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer stelde dat ze ,,hele rare voorstellen'' had gezien, zoals het idee om de havo en de vwo met een jaar te bekorten. De voorgestelde verhoging van het eigen risico in de zorg van 165 naar 775 euro is voor de PvdA ,,onacceptabel''. Ze is ook niet voor een eigen bijdrage van 5 euro voor een consult bij de huisarts. De premies in de zorg kunnen wat haar betreft meer inkomensafhankelijk worden. Zij wil snijden in de salarissen van medisch specialisten en de efficiency vergroten.
Positief was Hamer wel over sommige bezuinigingsideeën op de begroting van Defensie en over het verminderen van het aantal kindregelingen. Hamer vindt ook dat de werkloosheidsuitkering WW 'activerender' moet worden.
CDA
Het CDA wil, net als de PvdA, dat het eigen risico en de premies in de zorg niet stijgen. De partij wil bovendien niet snijden in de hypotheekrenteaftrek - wat de PvdA wel wil - en in de studiefinanciering.
CU
De ChristenUnie noemt de bezuinigingsopties ,,een interessante inventarisatie van bezuinigingsmogelijkheden''.
PVV
De PVV van Geert Wilders vindt dat de werkgroepen de rekening te veel bij de gewone man leggen. Wilders noemt een verhoging van het eigen risico in de zorg ,,een asociale maatregel, volslagen absurd''. Hij wil ook niet tornen aan de hypotheekrenteaftrek en wil de de AOW-leeftijd op 65 jaar houden.
Wilders vindt dat de overheid veel meer in eigen vlees moet snijden en dan met name de bijdrage aan Europa, ontwikkelingshulp en de cultuursector.
D66
D66-leider Alexander Pechtold herhaalde dat structurele hervormingen nodig zijn, waaronder op de woningmarkt en dus bij de hypotheekrenteaftrek. Niet te spreken is Pechtold over de optie om 5 euro eigen bijdrage te vragen aan patiënten voor elk bezoek aan de huisarts.
VVD en GroenLinks
De VVD wil de renteaftrek hoe dan ook in stand houden, GroenLinks en de SP niet. GroenLinks waarschuwt voor voorstellen die kunnen leiden tot ,,onaanvaardbare'' maatschappelijke tegenstellingen. Hierbij doelt ze op het verhogen van het eigen risico, verlagen van het minimumloon en de uitkeringen en bezuinigingen in kinderopvang en onderwijs.
SP
Ook de SP heeft felle kritiek op de plannen om het basispakket in de ziektekostenverzekering te verkleinen, de forse eigen bijdrage voor het wonen in een verzorgingstehuis en de verhoging van de eigen risico in de zorg. ,,De zieken, werklozen en studenten worden de stuipen op het lijf gejaagd, terwijl er geen bankier of multinational zal schrikken'', zei SP-leider Emile Roemer.
Bron: ANP