Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Politiek moet afblijven van inhoud onderwijs'

19-05-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
school_34.jpg
Een nationaal lesprogramma, dat voor alle scholen geldt, is in strijd met de vrijheid van onderwijs. Daarvoor waarschuwt de PO-raad maandag, naar aanleiding van een advies van de Onderwijsraad over de toekomst van het onderwijs. Daarin staat dat scholen veel meer moeten meegaan met hun tijd en dat er een college zou moeten komen dat de minister adviseert over de vernieuwing van het lesprogramma.
Herbekijken lesprogramma
,,De overheid noch de politiek moeten zich willen bezighouden met de inhoud van het onderwijs'', reageert de PO-raad. De belangenbehartiger van schoolbesturen in het basisonderwijs ziet wel wat in het regelmatig herbekijken van het lesprogramma. ,,Dat kan voorkomen dat vernieuwing van het onderwijsaanbod afhankelijk is van toevalligheden of onafgewogen maatschappelijke issues. Het zou goed zijn als het onderwijsaanbod eens in de 5 jaar wordt getoetst en herijkt.''
Vaardigheden
21e-eeuwse vaardigheden zoals ICT-geletterdheid (het gebruik kunnen maken van ICT-toepassingen, bijvoorbeeld online bronnen zoeken, selecteren en beoordelen) zijn nu niet officieel opgenomen in het lesprogramma, constateerde de Onderwijsraad in haar rapport. Sterker nog, in vergelijking met 15 jaar geleden lijkt op dit gebied nauwelijks wat veranderd te zijn in het onderwijs, terwijl dat in het 'echte leven' nadrukkelijk wel zo is.
Hogere eisen arbeidsmarkt
Door de technologisering, internationalisering, individualisering en flexibilisering van de arbeidsmarkt worden volgens de Onderwijsraad andere en hogere eisen gesteld aan jongeren. Het is aan het onderwijs om ze daar goed op voor te bereiden. Het advies van de Onderwijsraad gaat over basis-, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!