Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Politiek draagvlak pensioenregels onzeker

30-09-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
500-euro_46.jpg
Het is onzeker of er voldoende politiek draagvlak is voor de strengere pensioenregels die het kabinet volgend jaar wil invoeren. De ChristenUnie en de SGP hebben twijfels bij belangrijke onderdelen van het wetsvoorstel. Zonder steun van deze 'bevriende' oppositiepartijen zal dit in de Eerste Kamer waarschijnlijk sneuvelen. De regeringspartijen VVD en PvdA hebben daar geen meerderheid.
ChristenUnie niet overtuigd
Het kabinet wil de pensioenfondsen vanaf 1 januari aan striktere regels binden. Zij moeten hogere buffers aanhouden en kunnen hun uitkeringen minder makkelijk jaarlijks aanpassen aan het prijspeil (indexeren). De ChristenUnie is nog niet overtuigd door de plannen, liet partijleider Arie Slob dinsdag weten. ,,Wij tekenen niet bij het kruisje.''
Slob onderstreepte ook dat zijn partij nergens aan gebonden is. Over de nieuwe pensioenregels zijn tussen coalitie en de drie bevriende oppositiepartijen (naast CU en SGP ook D66) geen afspraken gemaakt.
Ook SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf is nog lang niet zover dat hij het wetsvoorstel steunt. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) moet ,,met een goed verhaal komen'' om hem over de streep te trekken. Dijkgraaf benadrukt dat er geen financiële consequenties zijn als het pensioenvoorstel het niet haalt, omdat er geen bezuiniging mee gemoeid is. ,,De staatssecretaris heeft dan natuurlijk wel een flink politiek probleem.''
'Stabiliteit en rust'
De nieuwe pensioenregels moeten zorgen voor meer rust en stabiliteit. De afgelopen jaren raakten veel pensioenfondsen in problemen. Zij konden niet meer indexeren of moesten hun uitkeringen zelfs verlagen. Ook moeten de nieuwe regels zorgen voor een evenwichtiger verdeling van de pensioenrisico's voor jong en oud.
Tegen de plannen van het kabinet bestaat echter veel verzet. De Pensioenfederatie, de koepel van pensioenfondsen, vindt ze veel te ver gaan. Ze heeft al diverse malen voorspeld dat indexeren straks vrijwel onmogelijk wordt.
De Tweede Kamer behandelt het wetsvoorstel binnenkort. Daarna is de Senaat aan zet. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!